Minden ötödik ember allergiás hazánkban

szerző: Krasznai Éva, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság /MAKIT/ nyaranta az Allergia Napon az allergológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára és szükségességére figyelmeztet.

Mindez annál is időszerűbb, mivel hazánkban például „csak” a felső légúti allergia a népesség 15-25 százalékát a táplálék-, illetve gyógyszerérzékenység a lakosság 2 százalékát érinti, a különböző allergiák minden ötödik ember életét keserítik meg.

Például Európa lakosságának csaknem egyharmada allergiás, az előrejelzések szerint 2020-ra minden korosztályban, minden második ember valamilyen allergiás megbetegedésben szenved majd.

Minden az allergiáról

A WEBBeteg allergia-aloldalán mindent információt megtalál a gyógyszerallergiától a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

A szakemberek jelzése szerint az elmúlt 25 esztendőben az érintettek száma népbetegség méreteket öltve megkétszereződött.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az allergia tüneteivel.

Tudni való, hogy bárki allergiás beteggé válhat, tehát az ember ne csak magára, hanem embertársaira is tekintettel kell legyen.

Immunterápia - sok mindenre megoldás lehet...

Dr. Kósa Lajos a Magyar Allergológiai és Klinika Immunológiai Társaság főtitkára az allergiás betegek immunterápiájával kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy a specifikus eljárást elsősorban az allergiás náthánál ajánlják alkalmazni, mert az az asztma bizonyos formáiban és a rovarméreg allergiánál is nagyon hatékony.

A gyermekeknél különösen fontos ez a terápiaforma, mert nagyban megakadályozhatja, hogy adott allergén mellett a későbbiekben még több allergénre túlérzékenységi reakció jelentkezzen.

Sajnálatos, hogy az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak részben vagy egyáltalán nem támogatja.

Dr. Nékám Kristóf a Magyar Allergológiai és Klinika Immunológiai Társaság alelnöke arról beszélt, hogy az allergiás betegségek kialakulását döntően a környezeti hatások befolyásolják, elősegítik, vagy késleltetik.

Fontos a megelőzés - mit tehetünk?

A megelőzésre már a terhesség idején, illetve a fogamzás előtt gondolni kell. A környezet allergén–szegényebbé tétele, a lakásokon belüli atkamentesítés, egyes levegőtisztító, pormentesítő eljárások alkalmazása és a környezetszennyezés csökkentése mind-mind a prevenció része.

A szakember kiemelte, mindemellett elengedhetetlen az addigi életmódon változtatni, egyebek között a dohányzást abbahagyni, a felesleges kilókat leadni, sportosabb, mozgásgazdagabb életmódot kialakítani.

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket július 4-én, vasárnap a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság a Városligetben.

Az allergia-nap rendezvényeivel a szervezők az allergiás megbetegedések gyakoriságára, a szűrés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. A szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg, ők játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód alapismereteit. A rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata is támogatja.

(WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.