• Allergia - A hajlam örökölhető

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyermekkori allergiák kivizsgálásakor gyakran derül fény a családon belüli halmozódásra. A statisztikák szerint 50-80 százalékban fordulhat elő azoknál a gyermekeknél a betegség, akiknél az egyik vagy mindkettő szülő szintén allergiás.

    Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetőjének írása az allergia előrejelzéséről, prognózisáról, illetve a célzott kezelésről szól.

    Tavaly járt allergológia rendelésünkön a 7 éves Andris húgával, Jankával és édesapjával

    Andrisnak életében először 2017. májustól júliusig láz nélküli, köhögéssel és nehézlégzéssel járó tünetei jelentkeztek. A vizsgálatok során Andrisnál molekuláris szinten is igazolódott a pázsitfű által provokált allergiás asztma. Az édesapától megtudtuk, hogy Jankának 6 hónapos kora óta nagyon száraz a bőre, gyakran viszket, ekcémás jellegű, és 4 éves korától a nyers tej fogyasztásánál az arca körül és a mellkasán kis piros kiütések jelennek meg. Az ekcéma az allergiás genetika már csecsemőkorban megmutatkozó első jele lehet. Az ekcémás bőrű kisgyermek számára elengedhetetlen a bőrgyógyászati vizsgálat és kezelés, a későbbiekben kialakuló egyéb allergiás betegségek (ételallergia, allergiás nátha és asztma) megelőzése céljából.

    Hirdetések

    A tünetek és a családi hajlam miatt Jankánál is elvégeztük a teszteket az étel- és légúti allergénekre, ahol a tejallergia gyanú igazolódott, és megjelent a pázsitfű érzékenység is. Az allergia súlyossága, illetve a diéta meghatározása céljából elvégeztük a molekuláris allergiavizsgálatot is.

    További információt kaptunk - pár kérdést feltéve - az édesapáról is. Kiderült, hogy tinédzser kora óta a nyár végétől az ősz elejéig szenved szénanáthás tünetektől, orrfolyás, tüsszögés, torok- és szemviszketés, könnyezés keseríti meg 20 éve a nappalait, és pár éve az éjszakáit is.

    Ha a családban a gyermeknél vagy gyermekeknél allergiás tünetek jelentkeznek, akkor javasolt nemcsak náluk, hanem minden allergiás családtagnál egy új, teljes körű allergológiai vizsgálatot elvégezni. Cél: az aktuális állapot, a betegség stádiumának és súlyosságának felmérése. A klasszikus allergiavizsgálatokat ma már kiegészítjük a molekuláris allergiadiagnosztikával, amellyel egy minden eddiginél pontosabb diagnózist kaphatunk, hogy az allergia kezelése célzottabbá és eredményesebbé váljon. 

    Minden beteg kórtörténete, valamint az összes vizsgálatának eredménye tükrében tervezzük meg individuálisan, azaz egyénre szabottan a kezeléseket:

    1. Esetünkben Andrisnak célzottan a gyógyulást és a tüneti asztmaszerek (inhalációs szteroid) elhagyását elősegítő hatékony pázsitfűallergén-immunterápia javasolható.

    2. Jankánál a diagnózis, a prognózis és a diéta meghatározása pontosabbá vált. Vizsgálatai alapján a tejet főtt, sütött formában fogyaszthatja, nem kell szigorúan tejmentes étrendet követnie. A leletek alapján a prognózisa jobb, tejallergiája könnyebben kinőhető lesz. A molekuláris allergiavizsgálat eredményének köszönhetően sok tápláló ételtől és finomságtól nem kell Jankát eltiltanunk, növekedésében, fejlődésében elmaradásra nem számítunk.

    3. Az édesapánál a molekuláris szinten megállapított súlyos szénanáthájának kezelése parlagfű allergén immunterápiával a tünetek drasztikus csökkentését, és mindenképp egy jobb életminőséget fog előidézni. 

    A folyamatos ellenőrző vizsgálatokkal és a betegek szoros nyomon követésével figyelemmel kísérjük a változásokat - azaz a javuló, stagnáló vagy romló tendenciákat. A modern laboratóriumi módszereknek köszönhetően előre tudjuk jelezni a prognózist, a gyógyulás ütemét, a további rizikókat, és szükség esetén terápiamódosítást végzünk.

    A kivizsgálási folyamat és a gondozás során nagyon fontos a jól működő orvos-beteg kapcsolat

    Ennek egyik eleme az orvos, aki segít abban, hogy a páciens megértse betegségének természetét, annak lefolyását, a vizsgálatok szükségességét, a gyógyulási esélyeket, az esetleges rizikókat, a veszélyes állapotok elhárításának folyamatát. Másik eleme maga a beteg vagy a beteg gondozója (pl. a kisgyermek szülője), aki mindent megtesz a rizikók csökkentése érdekében, megérti és betartja az orvos javaslatait.

    A legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési eljárásokkal együtt mindez hozzájárul a betegek állapotának, életminőségének gyorsabb javulásához, a mielőbbi tünetmentes állapot eléréséhez.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Dr. Ragó Zsuzsanna
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a figyelmeztető tünetek?

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Kiütéses gyermekkori betegségek

    A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes többfajta bőrelváltozást áttekinteni.

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgombaspórákkal szembeni fokozott, illetve túlzott reakciójáról van szó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA