Allergia: a pázsitfű- és csalánfélék okozzák a legtöbb kellemetlenséget

MTI
megjelent:

A pázsitfű- és csalánfélék okozzák most a legtöbb kellemetlenséget az arra allergiásoknál - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának jelentése szerint a hét elején átmenetileg alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától azonban ismét erősödött - írták.

Az eddig beérkezett adatok alapján a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben, koncentrációjuk Budapesten, Miskolcon, Pécsen és Zalaegerszegen is magas szintet ért el. Kis mértékben csökkent a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporát így is jellemzően közepes, illetve a hét közepén Miskolcon és Zalaegerszegen ismét magas koncentrációban monitorozták.

Tüneteket okozó szintet mértek még Miskolcon és Pécsett a bálványfa virágporából, alacsony koncentrációban pedig jelen volt még a csapdákban az útifű, a fenyőfélék, a hárs, a lórom, a libatopfélék, a bodza és az ernyősvirágzatúak pollenje. A kültéri allergén gombák mennyisége közepes, Miskolcon és Szegeden magas, Zalaegerszegen szerdán nagyon magas szintet ért el.

(MTI)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.