• Syncumar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Nő! 2000-ben mélyvénás trombőzis volt a jobb alsó végtagomban, amit valószínűleg fogamzásgátló tabletta szedése váltott ki. Fél év múlva elvégeztek egy genetikai vizsgálatot, amelynek eredménye: FV Leiden mutáció: 1. Allél: negatív, 2,Allél pozitív, Status: heterozigota FII mutácio: .mindkét Allél negatív, status: normal MTHFR mutácio: .1. Allél negatív, .2. Allél pozitiv, status: heterozigota CBS mutacio: 1. Allél negativ, 2.Allél pozitiv, status: heterozigota Azóta folyamatosan syncumar tablettát szedek, és rendszeres vérvizsgálatra járok,az INR érték általában 2 körüli. Ehhez 3 mg tablettát kell szednem naponta.Kérdésem, hogy életem végéig kell-e szednem a véralvadásgátlót, illetve, hogy nem túl magas-e a napi 3 mg?Lehet-e ennek a tablettának olyan mellékhatása, ami egyéb egészségügyi problémát okozhat a későbbiekben? Köszönettel: Emilia

        Dr. Molnár Anna válasza a Leiden mutáció, Syncumar témában

        Kedves Emília! A jelenlegi ajánlások szerint amennyiben valakinek kimutatott trombózishajlama van – mint önnek -, és már átesett mélyvénás trombózison, úgy az antikoagulálás élethosszig javasolt.A Syncumar mg száma nem meghatározó, a 2 körüli INR tökéletes.A gyógyszer hosszú távú közvetlen egészségkárosító hatása nem ismert, ugyanakkor minden véralvadásgátló szedésének meg vannak a veszélyei, mely magából a hatásából adódik, a beteg vérzékennyé válik.A Syncumar hatását több minden (étkezés, egyéb gyógyszerek, egyéb betegségek és állapotok) megváltoztathatja mind pozitív, mind negatív irányba, ezzel fokozva a vérzékenységet, vagy csökkentve a hatást. A rendszeres ellenőrzés ezért szükséges. Az azonban helytelen kifejezés, hogy szedni kell, hiszen ez csak ajánlás annak érdekében, hogy ismételt trombózis vagy ebből kiinduló esetleg halálos kimenetelű tüdőembólia ne alakuljon ki. Valójában mindenki azt szed vagy olyan rizikót vállal saját életében, amit elfogadhatónak talál. A fogamzásgátló abbahagyása a trombózis rizikót csökkenti.


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. augusztus 29., 21:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: