• rsv vírus terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kérdésem a következő:32 hetes terhes vagyok 2hete babalátogatóban voltam.Pár nap múlva a kisbaba rsv vírussal kórházba került.Elkaphattam-e én is a betegséget,illetve a magzatra lehet bármilyen hatással a vírus?

        Dr. Pétervári László válasza a RS vírus témában

        A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladásos megbetegedése, ami számos okból kialakulhat,egyik tényező lehet az RSV vírus. A vírusok okozta tüdőgyulladás jellemzően kisgyermek- és idős korban fordul elő, károsodott vagy legyengült immunrendszer mellett. Leggyakrabban RSV (respiratory syncytial), parainfluenza, influenza és adenovírus áll a vírusos tüdőgyulladás kialakulásának hátterében. Terjedésében szerepet játszik az időjárás (szezonalitás), a közösségi termek zsúfoltsága, az életkor is. Jellegzetesen néhány napos orrfolyás, köhögés előzi meg a megjelenését, amit láz is kísér. Gyakori a családtagok egyidejű megbetegedése. A nehezített légzés, a köhögés fokozódása, a légzési segédizmok használata uralhatja a képet. Gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre, a vírusos tüdőgyulladás spontán gyógyul, de veszélyeztetett helyzetben a bakteriális felülfertőződés megelőzésére antibiotikum adása szóba jön. Lázcsillapítás, folyadék és vitaminok pótlása szükséges lehet. Súlyos esetben kórházi ellátás szükséges. Az RSV veszélyt az újszülöttekre jelent.32 hét alatti koraszülöttek védőoltásban kell részesíteni.


        Kérdés: 2017. február 11., 12:45; Megválaszolva: 2017. február 14., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó