• Hogyan hat a Valeriana?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én a Valeriana növényi alapú nyugtatóval kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hallottam arról hogy jü szer, de néha más más anyagot is belekevernek a hatás fokozása érdekében, szeretném tudni, hogy milyen anyagot, illetve hogy az az anyag káros e vagy sem? Gyógynövény alapú, tehát bajom nem igazán lehetne tőle, hosszútávú szedése sem árt, nemde? Szeretnék részletesebb információt kérni magáról a szerről, hogy mennyi ideig ajánlott szedni, hogy mennyire hatásos, és netán káros e? Egyszerre mennyi ideig ajánlott szedni, és lehet-e elérni vele konkrét javulást, ha valakinek netán szorongásos, pánikszerű tünetei vannak?

        Dr. Veress Dóra válasza a valeriána témában

        A valeriána v. macskagyökér kivonat valóban jó szer, általában 30 perc alatt fejti ki hatását és 4 órán át tart. Fokozza más nyugtatók és altatók hatását, így ezekkel nem javasolt együtt szedni. Lehet tartósan is szedni (hónapok), de tudni kell, hogy ilyenkor ún. valerianizmus léphet fel, ami fő tünete az érzelmi labilitás. Tartós és nagy dózisú alkalmazás esetén megvonási tünetek léphetnek fel, pl. álmatlanság, szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység, feszültség. Többnyire már az első bevételt követően megjelenik a hatás, de vannak olyanok, akiknek hetekre van szüksége, hogy érezzék a valeriána nyugtató, altató erejét. Vannak olyan készítmények, ahol egy kis barbituráttal meggyorsítják, és megerősítik a szer hatását, ezekben az esetekben alakulhat ki komolyabb függőségi probléma.


        Kérdés: 2011. szeptember 07., 19:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 23:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: