• Szívbetegség vagy pánikbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő! A pár napja lezajlott ritmus zavaromnál kórházba kerültem. A panaszom az volt , hogy 1-2 másodperc alatt vagy 40-50et vert a szivem hirtelen, nyugalmi pulzusról. Ettől nagyon megilyedtem, a kiérkező orvos szerint a gyors EKG elvégzése után azt mondta, hogy a pánikbetegség ilyet is képes okozni, ahogyan melléütéseket és kihagyásokat is. A kórházban bent tartottak megfigyelésen mert többször is rossz lett az EKG-m. EKG:sr. fr: 100/min RR: 140/90, kpg.tg., PQ:0,14 sec, QRS: 0,12 sec, II-III-aVF-ben jelzett SG depressio neg-poz T-k, egyebütt isoel. ST-k, átmeneti zóna V4-ben. Kontroll: sr.fr: 67/min RR:120/70, kp.tg., repol. eltérés nem látható. Vérképem teljesen negatív, pajzsmirigy is. 24órás holteren nem látszott semmi. 1.5 éve pánikbetegséget állapítottak meg nálam. Szív UH-m 1 éve volt, teljesen negatív. Röntgen is volt jelenleg, az is negatív. Az lenne a kérdésem, hogy ezek az idegi eredetű szívritmus zavarok biztosan nem jelentenek életveszélyt akármilyen ilyesztőek is sokszor? Concor-t kaptam 2.5mg-osból egy felet kell szednem. A kórházi phsziáter is pánikbetegséget véleményezett a néhány naponta előforduló pár másodperces ritmus zavaraimról. Nyugodjak meg és ne kapjam fel a vizet ha ritmus zavart tapasztalatok? Mert ilyenkor mindig megilyedek és akkor mégtöbb jön. Teljes Neurológiai vizsgálat is volt, negatív lett. Nagyon köszönöm türelmét és válaszait Üdv.: Németh Balázs

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar, pánikbetegség témában

        Kedves Balázs! Valóban, ritmuszavarokat, szapora pulzust, melléütéseket is lehet a pánikbetegség számlájára írni (nem egyértelmű, hogy 40-50 volt a pulzusa, vagy 140-150-re ugrott fel?). A vizsgálatok jók lettek, próbáljon meg kevésbé figyelni a panaszokra, nem megijedni tőlük. Esetleg valamilyen pszichoterápiás lehetőséget is lehetne keresni, a nyugtatók szedése nem biztos, hogy önmagában célravezető (bár nem írja, szed-e, csak a pszichiátriai konzílium miatt feltételezem).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 21., 02:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 28., 21:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: