• Szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/ Nő! N.B.1es asztaliteniszező vagyok, ezért az időm nagy részét edzéseken töltöm. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy edzés és meccsek előtt szorongás, idegesség fog el. A szívem gyorsabban ver, remeg a kezem és görcsössé válik a mozgásom. Ezek a rohamok értelemszerűen negatív hatással vannak a teljesítményemre. Mióta tudatosan próbálom elemezni a problémámat, rájöttem a kiváltó okra és arra is, hogy a félelmeimnek semmi értelme, azóta kb. 5 perc alatt meg tudom nyugtatni magam és ellazulni, de tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen pár perces leblokkolás meccshelyzetben 'végzetes' lehet. Hogyan tudnám hatásosabban korlátozni a szorongásaimat? Segítségüket előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a vizualizáció, szorongás témában

        Kedves Kérdező! Nagyon jó jel, ha meg tudja nyugtatni magát. Javaslom, hogy gyakorolja tovább ezt, az Ön által használt technikát! Mindezek mellett erősítse magában a gondolatot, hogy nem árthat Önnek a szorongásos reakció és nincs oka így érezni. Kipróbálhat még vizualizációs technikákat is. Feküdjön le nyugodtan, majd képzelje el, hogy tétmeccsen van. Lelki szemei előtt lássa magát játszani, hallja a labda pattanását az asztalon, a közönség bekiabálásait, érezze, ahogy fogja az ütőt. Próbáljon mindent a lehető legélethűbben elképzelni! A fantáziájában csináljon mindent úgy, ahogy szeretné, ha történne. Eszébe jut egy szorongásos gondolat, de Ön háborítatlanul, lazán játszik tovább, semmi izommerevség vagy blokk. És most jön a trükk! Amikor ezzel megvan, képzelje el, hogy a tétmeccse már múlt idő, már megtörtént, Ön sikeresen szerepelt és mindent jól csinált. Ennek a kis mentális trükknek az a lényege, hogy az agy nem tud különbséget tenni valódi és fantázia események között csak az emlékképek alapján. Minél többször hiteti el magával, hogy már megtörtént valami, és Ön helytállt, annál valószerűbbnek tűnik a dolog, és hasonló élethelyzetben ezeknek az új magatartásmintáknak megfelelően fog szerepelni. Jó próbálkozást!


        Kérdés: 2011. augusztus 20., 18:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 23:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: