• Pánikroham?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy napja majdnem folyamatosan zsibbad a bal karom, enyhén fáj is. Tegnap délután több percig nehezen vettem a levegőt, erősebben vert a szívem, emellett a bal kar fájdalma és zsibbadása nagyon aggasztott. Pulzusom, nyugalmi állapotban 80 körül volt. Családomban semmilyen kardiológiai vagy egyéb krónikus probléma nem fordult elő. Tény, hogy keveset mozgok, és sokat ülök a számítógép előtt (munkámból kifolyólag) itthon, egyedül, ami elég régóta nyugtalanít, magányosnak, elhagyatottnak érzem magam. Ma is többször rám tört a tegnapihoz hasonló légszomj, vagy hirtelen jobban kezdett zsibbadni a karom, de mikor elkezdtem beszélgetni valakivel, a tünetek észrevétlenül megszűntek, majd később újra előjöttek. Kérdésem, hogy lehet e ez pánikroham, vagy esetleg állhat valamilyen kardiológiai/neurológiai probléma a háttérben? A választ előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongásos roham témában

        Kedves Kérdező! Erre a kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha elmegy a háziorvoshoz és kivizsgáltatja magát. Egy vérnyomásmérés, EKG, laborvizsgálat rengeteg olyan okot tárhat fel, ami indokolja a panaszait. A karjának a zsibbadása származhat szív eredetű megbetegedésből, de reumatológiai okból is (pl. sokat támaszkodik a keze az asztalon, és nyomás alá kerülnek az idegek). Az a megfigyelése, hogy ha elterelődik a figyelme, akkor csökkennek a tünetek, arra utal, hogy szorongásos eredetű a probléma, de ezt csak akkor lehet biztonsággal kimondani, ha kizárják a szervi okot a háttérben.


        Kérdés: 2011. július 27., 16:02; Megválaszolva: 2011. július 28., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: