• Állhat valamilyen (mentálbe, szervi) betegség a háttérben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jo napot!

        17 éves fiú vok. Több éve járok pszichológushoz, de van egy problémám. Mindig is nagyon izgulós voltam. Féltem sok dologtól. De ez az utóbbi 1 -1,5 évben elviselhetetlen. Már mindenen ismerkedek, rágódok a több éves problémám, félek mindentől. Van hogy nem tudok éjszaka aludni, mert félek hogy besoroznak katonának és meghalok. A jövőtől reménytelennek látom. Mindenen izgulok. Nem tudom hogy miért, mert már járok több éve pszichológushoz. Bár nem ezzel a probléma miatt. Ezenkívül vannak szomatikus panaszaim is. Pl: gyakran nem kapok levegőt, ezélrt nagyot kell lélegezni, ez hetente pár napig szokott tartani. Szédülök, izzad a tenyerem, elpirulok stb... Amikor feleltem a táblánál egyszer majdnem elájultam az izgalomtól. Ezek a tünetek mitől lehetnek? Súlyos eset, vagy én magam is meg tudom oldani?

        (A testi tünetek végett voltam EKG-N, szívultrahangon, légzőfunkciós vizsgálaton is. Minden leletem jó lett.)

         

        17 éves fiú

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Levélíró!

        Az általad leírt tünetek annak a szorongásnak, izgalomnak a testi jelei, amelyeket megtapasztalsz érzelmi szinten is. Fontos az orvosi kivizsgálás, és amennyiben ezekkel a leletekkel minden rendben, akkor lelki okok vannak háttérben. Ezért javaslom, hogy ezeket mindenképpen beszéld meg a pszichológusoddal. Fontos feltárni, milyen életesemények állhatnak a szorongásod hátterében, és közösen ki tudjátok dolgozni a megoldási utakat. Amit addig tehetsz önmagadért: nézz utána a különböző relaxációs technikáknak, autogén tréningnek. A leghatékonyabb, ha ezt tanfolyamon sajátítod el, de vannak már netről letölthető hanganyagok, szövegek is. A honlapomon (amit az adatlapomnál láthatsz) találsz egy rövid leírást arról, hogy mi is az autogén tréning pontosan, mire jó, hogyan lehet megtanulni.

        Minden jót kívánok!



        Kérdés: 2010-06-03 14:29:07; Megválaszolva: 2010. június 03., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: