• Hogyan kezelhető az idegkimerültség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szédülök lassan már fél éve, és minden vizsgálatom negatív lett. Labortól kezdve az összes, amit végig kellett vinni. Egyik nap olyan szinten rám tört a szédülés, hogy nem tudtam bemenni dolgozni. Én ápolónő vagyok kórházban, és elég feszített munkaidőm van. Aznap sírógörcs is rámtört, és nem volt kedvem élni sem. Aztán jöttem nappalos műszakban és itt bent is rosszul lettem, már reggel váltáskor szédültem nagyon és elkezdtem sírni, a főnővér nem tudott megnyugtatni, ő azt mondta nekem, kezdjem el szedni a Xanaxot, valószínűleg idegi kimerültség, stressz okozza ezeket a panaszokat .Elkezdtem szedni napi 1-et, mert nagyon elálmosít, de 1 tabletta jó, és jobban érzem magam, mikor beveszem és elkezd hatni, mellette napi 2x iszom az orbáncfű teát és B-vitamin komplexet szedek. Az lenne a kérdésem, hogy a xanaxot ilyen betegségnél meddig kell szedni, és hogyan kell majd fokozatosan elhagyni, hogy ne legyen elvonási tünet? Nagyon úgy néz ki, hogy kimerültem, mert mostanában nem nevetek, búskomor vagyok, fáradt, állandóan álmos, nincs kedvem semmihez, és nagyon sok problémám összegyűlt az előző évből, akkor nagyon sokat veszekedtem párommal, sok anyagi gondom volt, ott volt a háztartás, a munkahelyen a nagyon sok munka, állandóan jönni és ez mind összecsapott. Most elkezdtem ezt a kúrát xanax és orbáncfü tea. Mennyi idő után fogom azt a hatást elérni, hogy teljesen elmúljon mindez, és meddig kell a kúrát fenntartani, és utána letenni a gyógyszert?

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, idegkimerültség, pánikroham témában

        A rohamokban jelentkező szédülés, szorongás-félelem lehet pánikroham tünete. A lehangoltság pedig depresszióé. Az előbbi kórkép terápiája antidepresszáns gyógyszerek szedését jelenti, szükség esetén kezdetben szorongáscsökkentőkkel (pl.:Xanax), melyet később fokozatosan elhagynak. A depresszió gyógyszeres kezelése antidepresszánsok szedése. Mindkét kórképre léteznek hatékony pszichoterápiás technikák, melyek segítségével csökkenthető, később elhagyható lehet a gyógyszerszedés. Én azt javaslom, hogy keressen fel pszichiátriai szakrendelést a pontos diagnózis felállítása végett, hiszen attól függ az adekvát kezelés is. A Xanaxhoz pszichés és testi függőség is kialakulhat, melynek esélye a magasabb dózisok és eltelt idő növekedésével emelkedik. Az elhagyás egyébként csak lassan, apró lépésekben történhet, ennek pontos mértéke függ az adott állapottól, alkalmazott gyógyszermennyiségtől. Az öngyógyszerelést éppen ezért nem javaslom.



        Kérdés: 2010-05-25 15:31:28; Megválaszolva: 2010. május 25., 15:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: