• Glaucoma miatt látok árnyékot?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen válaszát. Természetesen járok rendszeresen ellenőrzésre, ahol nem kapok választ az árnyék okára. A műtét előtt a bal szemem (ezzel látom az árnyékot) volt a gyengébb. A szemnyomásom 40 felett volt. A jobb szememen is volt 40 felett a szemnyomás,de nem tartósan. A műtét után 17-17. Mindkét szememen deep sclerectomia volt. A bal szememnél a leírás: felszínes és mély scleralebeny kialakítása. A mély scleralebeny kiképzésekor Descement- performatív és basalexc.iriditis. A jobb szememnél a leírás:formix alapú conj. lebeny, felszínes és mély scleralebeny készítés és excisió. A mély sc.lebeny kivágása Healaflow injectálás a scleratóba.A mély sc. lebeny leöltése. A 2 műtét utáni gyógyulásban is volt különbség. A bal szemem sokkal véresebb volt, kettős látásom volt és később tért vissza a viszonylag tiszta látás. A jobb szememmel már másnap jobban láttam, nem volt kettős látás és hamarabb szívódott fel a vér is. Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a glaukoma témában

        Tisztelt Kérdező!

        Köszönöm a részletes leírást. A műtét módszere, technikája tehát mindkét szemen ugyanaz volt. Az új módszert a bal szemen kiegészítették a szivárványhártya basalis részén történő csatorna képzésével is. A leírásból úgy értelmezem, hogy sem az éles látás helyének nincs vizenyője, sem gyulladásról nincs szó. Ez nagyon megnyugtató. Szokatlan a deep sclerectomia műtét után kettőslátásról beszámolni. A kettőslátás általában a szemizmokon végzett beavatkozások után fordul elő. Nagyon ritkán a szemlencsében kialakuló eltérések, kezdődő lencsehomály törheti úgy a fényt és okozhat "cellofán" hatást, a finom homály. Előfodulhat, hogy a bal szem műtét során bekövetkező szemnyomás ingadozás, minimális lencse trauma okozhatta a kezdődő homályt.

        Előfordulhat viszont, hogy a tartósabb 40 Hgmm körüli nyomás okozott maradandó elváltozást a bal szemen. Vizsgálat nélkül nehéz konkrétumokat írni, de a kontrollon ebbe az irányba is érdemes lenne vizsgálódni.

        Tisztelettel:

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-12-29 14:35:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 07:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: