• Kell-e ilyen erős szemüveg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Lányunknak, az 1 éves rutin szemvizsgálaton azt állapították meg, hogy szemüvegre van szüksége. Ennek oka, a 2 szem közötti magas dioptria különbség. +2 / +4 dioptriájú szemüveget kapott. Azt a tájékoztatést kaptuk, hogy ezzel fogjuk tudni elkerülni azt, hogy kancsalítson a gyengébb szemével. Illetve 2-3 hónap után elkezdhetjük a szem takarását. "Szemtorna: gyakorlatok, akár az irodában is" című webbeteg.hu cikkben olvastuk, hogy a szemüveg fixálhatja a szem hibáját. Tudni kell még, hogy mind távolra mind közelre is jól lát szemüveg nélkül és szemüveggel is. Bár jelenleg a pupilla tágító hatása még nem múlt el, lehet, hogy ezért nem zavarja a szemüveg. Azt a javaslatot kaptuk, hogy a pupilla tágító cseppet használjuk hetente egyszer amíg meg nem szokja a szemüveget. Kérdésünk, hogy feltétlen szükséges-e ilyen erős szemüveg alkalmazása, van-e más módszer amivel elkerülhetjük a kancsalságot vagy a gyengébbik szem tovább romlását? Válaszát köszönjük előre is.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a kancsalság, szem takarás, szemüveg, látásélesség témában

        Kedves Kérdező! Mindenek előtt nem írta le, hogy hány éves a gyermek, valamint, hogy kancsal-e. A két szem közötti dioptria különbséget az agyunk tudja korrigálni, azonban, ha ez nagyobb mértékű, már segítségre, tehát szemüvegre van szüksége. A kancsalság kezelése során valóban törekedni kell arra, hogy a gyengébbik (kancsalító) szemét használja. Ezért szokás a jobban látó szemet letakarni, bizonyos időközönként, bizonyos időre. A szemüveg használatával is ez a célunk, javítani a látásélességen. Nagyjából 12 éves korig nagyon jól "fejleszthető" a gyermekek látása, valamint a kancsalság is, éppen ezért azon dolgoznak ilyenkor a kollégák, hogy minél jobb legyen a látásélesség. Ilyen esetekben gyakran kap a gyermek pupilla tágító cseppet is, ez is teljesen természetes. Amit Önök tudnak tenni, hogy "betartják/betartatják" a gyermekkel a szemész orvos ajánlásait, valamint a kontroll időpontokat. Léteznek olyan játékok (angolul: Tetris, Labyrinth, Pong, Balloons), melyek segíthetik a gyermekek látásfejlődését. Remélem segítettem, Üdvözlettel,


        Kérdés: 2017. január 22., 22:21; Megválaszolva: 2017. január 23., 17:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: