• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus Szeretnék kérdezni tőle

        793

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem. telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611, e-mail: [email protected]

        1999. óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG vizsgálatokat is végzek (Telefon: +3626-525-620)

        2004. óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! Panaszai hátterében kórosan fokozott feszültség állhat.Ennek a kiváltó okát jó lenne megtalálni, és azt orvosolni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Valami technikai hiba lehet, mert a mellékletet nem sikerült csatolni. Egy rosszullét alapján biztosan epilepszia diagnózist felállítani csak az egyértelműen kóros EEG alapján lehet.Szerencsére, a rosszulléte nem ismétlődött meg, de az EEG még mindig aktivitásra utal.Egyelőre nem javasolom a gyógyszer elhagyását. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A lelete fejfájását magyarázó szervi eltérést nem igazolt. A microangiopathia nagyjából azt jelenti, hogy az agyban lévő kisebb, inkább apró erekben lévő lerakódások miatt ellátási zavar keletkezik,ami miatt idegsejt pusztulás jött létre.Konkrét tüneteket ez igen gyakran nem okoz, mégis szükséges a kezelés, a későbbi bajok elkerülése céljából. Mindenekelőtt a vérnyomás, keringés helyreállítása, stresszmentes, egészséges életmód, a káros anyagok( nicotin, alkohol)túlzott használatának kerülése a legfontosabb védekezés. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Panaszai hátterében neurológiai betegség kizárása szükséges. Háziorvosát kérje meg, hogy adjon a szakrendelésre beutalót.Gyógyszereiből feltételezem, hogy pszichiátriai problémája is van.Lehet, hogy az leírt tünetek alapvetően ezzel vannak összefüggésben, a kivizsgálás azonban egy alkalommal mindenképpen indokolt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A koponya MRI lelet leírása a fejfájásával összefüggésbe hozható kóros eltérést nem igazol.A leírt góc önmagában nem köthető konkrét betegséghez, nem is minden képalkotó módszerrel mutatható ki.Nagy valószínűséggel egy régebben keletkezett, éreredetű , jóindulatú elváltozásról van szó.Nem kizárt, hogy a félévvel ezelőtti rosszullétekor keletkezett.A pánik nem indokolt, azonnali kezelés nem szükséges, de jó lenne egy általános kivizsgálás, magas vérnyomás betegség, egyéb anyagcserezavar irányában.Mostantól a migrén megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel :Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A lelete, ami az idegrendszeri részét illeti, korának megfelelő szerkezetet mutat, nincsenek gócos eltérések, amik az Ön életkorában nem ritkák.A kóros eltérés az orrmelléküreg területén van, ahol krónikus gyulladásra utaló kép igazolódott. Viszont ez sem valószínű, hogy panaszaiért egyértelműen okolható, bár lehetséges. A fejfájás miatt további vizsgálatokat javasolnék, több úgynevezett másodlagos fejfájás kizárására.Az idős kori fejzúgás hátterében leggyakrabban érelmeszesedés van a belső fület ellátó kiserekben. Ennek kezelésére többféle gyógyszer is elérhető. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! 3 hete tartó, fájdalomcsillapítóra nem reagáló fejfájása nagy valószínűséggel tensiós fejfájás, melyről az interneten bővebben is olvashat.Aggodalmaskodása túlzott.Ez stresszre, szorongásra hajlamos egyénekre jellemző.Mindenképpen konzultáljon háziorvosával,aki szükség esetén neurológus szakorvoshoz irányítja. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az édesanyja bizonyára nagyon nagy lelkierővel megáldott asszony, ha ezt a sok érzelmi traumát átvészelte.A fogyás önmagában nem Alzheimer kórra utal, inkább arra, hogy a beteg étvágytalan, ezért kevesebb kalóriát fogyaszt.Ennek oka lehet időskorban is depresszió,amit az Ön betegsége is súlyosbíthatott. A beszédzavar, fokozódó zavartság, számolási képesség romlása összességében jele lehet a demenciának. Vitaminhiány azonban nem okoz ilyen tüneteket.Fogalmam nincs,miért kéne AIDS-re gyanakodni, mert valaki nővér volt. Amit hiányolok, az a vizsgálat nem manuális, hanem az ilyen esetben szokásos tesztekkel pontosan kimutatható teljesítménycsökkenés, és a megváltozott magatartás alapján,biztosan felállított demencia diagnózis.Ez a betegség gyógyszeresen nem gyógyítható, legfeljebb a lefolyást enyhíti némiképpen.Ha édesanyja a gyógyszeres kezelésre fokozódó zavartsággal reagál, akkor semmiképpen sem kellene adni.B vitamin pótlás mindenképpen javasolt. Nyugodt, segítőkész környezet,állandó felügyelet mellett a demens betegek a megszokott családi környezetben tarthatók. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az elváltozásnak lehet köze a melanomához. Mielőbb idegsebészeti vizsgálat javasolt, annak érdekében, hogy biztosan eldönthető legyen az elváltozásról, hogy az jóindulatú meningeoma, vagy a rosszindulatú daganatos betegség áttéte az agyban.Utóbbi esetben mielőbbi műtéti kezelés szükséges. Minden jót kívánok. üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező! A koponya MRI leírás valóban SM-nek megfelel, sőt, úgy tűnik, a gócok elhelyezkedése szinte az egész központi idegrendszert érinti. Ugyanakkor az is igaz, hogy Önnek kisebb panaszai vannak, de a klinikai betegség jelei nem állnak fenn, szerencsére.Ezek a gócok nem aktívak, működészavart nem okoznak. Pályafutásom során találkoztam egy esettel, amit alkalmam volt személyesen követni. Ez a hölgy évtizedek óta él azzal a tudattal, hogy fejében az Önéhez hasonló diffúz gócok mutathatók ki, de konkrét klinikai neurológiai góctünetei soha nem voltak, gyógyszeres kezelésben sem részesült.Remélem, Ön is ezen ritka kivételek egyike lesz, akinél a betegség ezen jóindulatú formája van jelen. Csatlakozom az előttem szóló kollégámhoz, és azt mondom, egyelőre nincs teendő. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Levele túl kevés információt tartalmaz, amiből sejthetném, mi is lehet a panasz oka. Mindenesetre a terhesség idején a nőknek fokozottan kell figyelni az egészségükre. Keresse fel mielőbb a háziorvosát, vagy menjen nőgyógyászhoz, mindenképpen személyes vizsgálatra lenne szüksége. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A koponya MRI vizsgálat, melyet érfestés kiegészítéssel végeztek, nem mutat olyan eltérést, ami miatt aggodalmaskodni kéne.A továbbiakban nyugodtan várja meg, míg az Önt kezelő szakorvoshoz eljut. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A gerinc CT vizsgálata előzőleg elvégzett, több csigolyát átívelő gerinc rögzítő műtét utáni állapotát írja le.Eszerint a helyzet nem kedvező.Az eredeti állapot leírása is fontos lenne, hogy a jelenleg látottak pontosan értelmezhetőek legyenek. Egyszerű porckorongsérv miatt nehezen tudom elképzelni, miért vált szükségessé az ágyéki gerinc hosszában végig történő fémlemez beépítése, és a csigolyák közti rések fémkorongokkal való megtámasztása.Emellett gyulladásos hegesedés is szűkíti a gerinccsatornát,nyomja az ideggyököket, krónikus fájdalommal járó állapotot okozva. Javasolom, hogy panasz esetén továbbiakért forduljon mielőbb az Ön műtétjét végző Intézményhez. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A corpus pineale, magyarul tobozmirigy a központi idegrendszer működését felnőttkorban lényegesen nem befolyásolja, nincs szerepe a konkrét betegségek kialakulásában.Miután a mirigy nagyobb mennyiségű melatonint tartalmaz, alvás-ébrenléti zavarok kialakulásában játszhat szerepet. A rajta található kis méretű ciszta nyomásos tüneteket nem okoz,ez nem daganat, növekedése is ritka. Általában nincs vele teendő, de időnként, egy-két évente érdemes ellenőrizni újabb MRI vizsgálattal,változott e a mérete. Panaszokat semmiképpen nem okozhat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A gerinc MRI sajnálatos módon kiterjedt hegképződést igazol, melyek szűkítik a gerinccsatornát, és változatlanul nyomják a fájdalmat okozó ideggyököt, ha lehet, még súlyosabb a helyzet, mint a műtét előtt volt. Bár magam nem vagyok idegsebész, de egyelőre, ha súlyosbodó neurológiai tünetek nem lépnek fel, elsősorban izomgyengeség, bénulás, akkor jó lenne egy újabb műtétet elkerülni.Kontroll vizsgálatát nem reumatológián, hanem neurológián javasolom. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna