• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus Szeretnék kérdezni tőle

        703

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem. telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611, e-mail: [email protected]

        1999. óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG vizsgálatokat is végzek (Telefon: +3626-525-620)

        2004. óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! Barátnőjének fejfájása, és az Ön herpes vírus betegsége közt semmilyen összefüggést nem látok, ezért nincs szükség vírus ellenes kezelésére sem. Ettől függetlenül jó lenne,ha megvizsgáltatná magát.Ennyi információs alapján mást nem tudok tanácsolni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Gyakran találkozni az Önéhez hasonló " családi migrénnel ", amikor a fejfájós anya betegségét gyermekei felé is örökíti. Lehet ez valódi migrén, vagy más típusú fejfájás is. Az Ön esetében a napok óta fennálló nyomás, melyet nem kísér egyéb tünet,- kivéve a pánikszerű félelem az agydaganattól-, nem migrénnek tűnik. Jó lenne, ha meg tudna nyugodni,ettől a nyomás is megszűnne. Javasolom, üljön össze a család, és beszéljék meg a fejfájással kapcsolatos érzéseiket, problémáikat együtt is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A hirtelen elkezdett, szokatlan testmozgás, és a stressz válthatta ki a panaszokat. Egyetértek azzal, hogy táplálkozási szokásai megváltoztatásával, egészséges életmóddal, mozgással elkerülheti a 2.tipusú cukorbetegség kialakulását, vagy súlyosbodását.Ezt viszont fokozatosan kell kialakítani, és élet végig tartó programként kezelni. Egyszer mért kissé magasabb vércukor még nem okoz idegkárosodást,idegrendszeri szövődmények csak jóval később alakulnak ki. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Alsó végtagba sugárzó derékfájdalmát az MRI vizsgálat által kimutatott porkorongsérv okozza a lumbális V. csigolya magasságában, ami a kilépő ideggyököt összenyomja,A vizelet tartási zavarra a vizsgálat nem ad magyarázatot, annak egyéb oka is lehet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A háziorvosa túl sötéten látja a helyzetet, véleményem szerint nem migrén, pláne nem SM.! Újból utalok arra, hogy lelki eredetű problémák lehetnek a háttérben. Ez irányú újabb vizsgálatot mindenképpen javasolok,mert a depressziós hajlam nem múlik el pár hónap alatt. Mint írja, amíg rendszeresen futott, nem voltak panaszai,ezért kezdjen el újra futni, vagy valamit sportolni. Lényeg a rendszeres mozgás,és egészségtudatos életmód.Induljon ki abból a tényszerűségből, hogy a neurológiai kivizsgálása negatív, a háttérben nincs szervi betegség.
        Kedves Kérdező ! Meggyőződésem, hogy mindketten lelkiismeretesen végzik feladatukat,mégsem szerencsés, hogy váltótársával rivalizálnak. Bár nem valószínű, hogy az "élménygazdag" hétköznapok gyorsítanák a fennálló demenciát,és a rosszabbodás emiatt következett volna be, mégis úgy gondolom,az ápolási teendők során csak annyi pluszt kellene adni, amennyit mentálisan a beteg képes befogadni, feldolgozni, és ami a fizikai terhelhetőségét nem haladja meg.Ehhez kell Önöknek konszenzust kialakítani. Munkájukhoz sok sikert kívánok.Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A szédülése nem forgó jellegű.Kétoldali beállítódásos nystagmus fennállása nem bizonyít organikus idegrendszeri károsodást.Nem tudom miért, és mit olvasgat, amivel sikerült megrémíteni magát. Higgye el,aggodalmaskodása teljesen felesleges. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Mint neurológus szakorvos,gyakran találkozom ijedtséggel, szorongással járó , változó mértékű ,különféle testrészeken jelentkező zsibbadásos panaszokkal, melyek hátterében igen gyakran semmilyen objektív eltérést nem sikerül igazolni.Ha a zsibbadással egy időben heves szívdobogás is fellép, akkor a pánik zavar felvetése jogos. Bár konkrét betegségre nem gondolok,alapvizsgálatok elvégzése, pl. labor,EKG jó lenne.Hiba, hogy a betegek a rosszullétek alatt az orvosi ügyeletre mennek, ahol tovább nem foglalkoznak velük,hiszen nem feladatuk.Az Ön esetében is a háziorvoshoz kéne fordulni, aki, ha szükségesnek látja, a megfelelő irányba tovább tudja irányítani, ha szükséges.A nyugodtabb élet irányában azonban Önnek kell lépni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező! A vizsgálat alapján az alapbetegségekkel,- mint magas vérnyomás, cukorbetegség,-szorosan összefüggő, előrehaladott agyi érbetegség igazolódott.Ennek következtében,a kiserek elzáródása miatt, az agysejtek oxigénhiányos állapotban vannak,az agyállomány nagy kiterjedésben, diffúzan sérült, benne kóros fehérjelerakódás alakult ki. A leírt tünetek ezzel oki összefüggésben vannak. Sajnos, a folyamat nem gyógyítható, összességében a tapasztalt jelenségek klinikailag a demencia irányában mutatnak.( A nyaki gerinc elváltozásai degeneratív jellegűek, a tünetek kialakulásában szerepük nincsen. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Éljen kiegyensúlyozottan,táplálkozzon egészségesen, mozogjon naponta rendszeresen. Igyekezzen elterelni a figyelmét a negatív gondolatokról.Miután minden vizsgálat negatív, mit is mondhatnék egyebet? Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Panaszai alapján szemészeti vizsgálatot javasolok.Esetleg szemüveg kellene.A leírt zsibbadások általában idegességgel függenek össze.Az alacsonyabb vérnyomás alkati adottság, ez panaszokat nem szokott okozni, ezért nem is látok összefüggést. Jó lenne, ha nem kellene a szorongáscsökkentő hatású Frontin tablettát szednie,mert előfordulhatnak mellékhatások is.Bár az is elképzelhető, hogy a gyógyszer ellenére a szorongás okozza. Ennek okát kellene tisztázni magában. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező! Leveléből kiderül,hogy az agyrázkódását szakmai szempontból teljesen szabályosan kezelték,koponya CT vizsgálattal a szövődményeket is kizárták.Ön panaszmentesen távozott a kórházból.Traumás szövődmény a fejsérülést követően is kialakulhat, de panaszai és az eltelt idő alapján ez nem valószínű. Jó lenne viszont tudni az ájulás okát,és arra koncentrálni, hogy ilyen elesés ne ismétlődhessen meg. A mindennapos aggodalmaskodás mindenképpen ártalmas pszichés zavar,ennek kezelése lenne a megfelelő "útvonal" a jövőben. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat a nyaki szakaszon gerincferdülést,a porckorongok meggyengülését mutatja.A csontos csigolyákon is láthatók káros felrakódások. A nyaki VI és VII csigolya közötti porckorong kiszakadt és bal oldalra türemkedik ki, ezzel szűkítve az ideggyök kilépésére szolgáló csatornát.Ez bizony egy porckorongsérv. Kizárólag a lelet alapján nem dönthető el, szükséges e műtéti beavatkozás, vagy konzervatív terápia is megfelelő. Mindez a beteg klinikai tüneteitől, panaszaitól, az igénybevételtől, azaz sok mindentől függ. Komoly panaszok, a konzervatív terápia hatástalansága esetén gerinc sebészeti konzilium szükséges. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az MRI felvétel azt mutatja, hogy az extrém vérnyomás kiugrás következtében kisebb agykárosodás lépett fel a jobb oldali tarkólebeny területén, mely a látókisugárzást is érinthette, ez magyarázza a kezdeti tüneteit, a látótér kiesést is. Szerencsére, egyéb baj nem történt.A jövőben fontos, hogy a vérnyomása a határértékek alatt legyen. Ezt nem csak gyógyszerekkel, de életmód, táplálkozás változással is biztosítani kell. Az arcüreg nyálkahártya megvastagodása krónikus gyulladásra utal. Ez az előzőekkel nincs összefüggésben.Az okok feltárása érdekében konzultáljon fül-orr gégész szakorvossal, ellenőriztesse a fogait is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A CT eredmény és a talált elváltozás közt oki összefüggés nagy valószínűséggel nincs.A leírás szerint a 2mm-es gócokat valószínűleg vénás értágulatok okozzák,de egyelőre ez csak feltételezés.Amúgy ezek a kis vénás tágulatok ártalmatlanok. Valódi természetét pontosabban az MRA vizsgálat fogja kideríteni.Addig felesleges magát riogatni.Sajnálom, hogy a kollega már műtétet vízionál, mikor még nem tudja pontosan, miről is van szó. Ebben a kérdésben úgyis konzultálnia kell majd idegsebésszel, ha egyáltalán arra sor kerül.Azzal egyetértek, hogy az aspirin nem szükséges.Ellenben, tekintettel a szorongásos betegségre, a Frontint most rendszeresebben szedje, ne csak alkalmanként. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna