• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus Szeretnék kérdezni tőle

        757

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem. telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611, e-mail: [email protected]

        1999. óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG vizsgálatokat is végzek (Telefon: +3626-525-620)

        2004. óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! Epilepsziára gondolok, ezért EEG vizsgálat elvégzése javasolt. Legjobb egy epilepszia centrumot felkeresni, ahol van tapasztalat az Önéhez hasonló ritka rohamtípusok kezelésében. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr,Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az EMG leletben szereplő mondat csak az elektrofiziológiai vizsgálat során észlelt jelenség leírása a szokásos terminológiával,nem utal semmilyen kóros folyamatra. A nyakizom merevsége a stressz gyakori következménye.Állandó feszültség, relaxáció képtelenség következtében jön létre, és sok kellemetlenséget okoz. Ha kialvatlan és fáradt, akkor ez állhat a panaszai hátterében.Neurológiai betegségre biztosan nem gondolnék. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az EEG leírásban egyértelműen epilepsziás működészavarnak minősíthető tevékenység nem szerepel.A meredek hullámok még indirekt jelként sem értékelhetők.A leírt működészavar inkább gyógyszerhatásnak tulajdonítható. Viszont. Önmagában dupla adag gyógyszer bevétele után nem indokolt a GM típusú epilepsziás roham.Az leggyakrabban gyógyszer + alkohol esetén szokott fellépni.Ilyen esetben alkalmi rohamként definiáljuk, ami nem jelent egyértelműen epilepsziát. Állapotában a kezelt pszichiátriai betegség szerepet játszik, de erről információ hiányában nem tudok véleményt mondani. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Panasza és az MRI lelet közt közvetlen , biztos összefüggés nem jelenthető ki. Amennyiben Ön rendszeresen fogyaszt alkoholt, sőt,ki van téve droghatásnak,akkor a leírt tünetek ennek tudhatók be.Ha a káros használattal felhagy, állapota egész biztosan javulni fog. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Leveléből kimaradtak lényeges információk. Mikor, és milyen műtét volt, valamint mivel kell várni.Milyen állapotban van a beteg? Jó lenne a kérdést inkább az őt műtő és jelenleg is kezelő orvosának feltenni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az Ön neurológusának véleménye szakmailag megfelelő. A leírt elváltozások a fejfájások szempontjából mellékleletnek tekinthetők. Azzal viszont nem értek egyet, hogy nincs többet tenni. A neurológusnak a fejfájásokat legfontosabb jellemzőik alapján kell besorolni.Tüneti, vagy önálló fejfájás kórképként egyaránt számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre.Sajnos, Önben az MRI eredmény bizonytalanságot okozott, ettől fokozódhattak a panaszai.Ebben az esetben alternatív gyógymódok, életmód ,étrend változás,fizikai aktivitás jó hatású lehet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Migrénes betegek úgynevezett intervallum terápiájára magam is szoktam propranololt adni. Ez a szer eredetileg szívritmus szabályozó,vegetatív idegrendszeri labilitás okozta változó magas vérnyomás, szapora pulzus, úgynevezett felgyorsult keringés esetén hatásos.Amennyiben a migrénnel élő betegnél a fentiek előfordulnak, indokolt a tartósabb szedése is.Egyéb esetekben három hónapos kúrák javasoltak. A gyógyszerhez hozzászokás nincs.Elhagyását ennek ellenére helyes kellő óvatossággal, fokozatosan kell megtenni.Én a 3 napig 10, majd 3 napig 5 mg , ezután kétszer két naponta 5 mg és befelyezés sémát alkalmaznám. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A focimeccsen elszenvedett baleset, az arcsont tájékán történt komoly ütés igen kellemetlen lehetett.Ez egy különösen érzékeny terület, ami fájdalom szempontból a nervus trigeminusz által kap beidegzést.Bár nem mutathatók ki a különböző vizsgáló módszerekkel szervi eltérések, mégis a nem megfelelő működés okozhat panaszokat, pl. zsibbadást, szemkönnyezést, orr bedugulást.Ezek azonban nem utalnak önálló betegségre. Szerencsére, a képalkotó vizsgálatok sem sérülést, sem komolyabb gyulladást nem tudtak igazolni.A baj az, hogy Ön ezekre a csekély kellemetlenségekkel járó tünetekre túlzott feszültséggel reagál, nem képes elterelni erről a figyelmét, ezért a fokozott stresszesség hatására tovább erősödik. "Már annyira idegesíti, hogy ezért is ideges."- írja levelében. Ez a mondata egyben válasz is,mi a megoldás.Nyugodjon meg, egészségileg rendben van. Javasolom a vérnyomás időnkénti ellenőrzését is.zsibbadásos panaszok esetén B1 vitamin és Mg szedése eredményes, jó hatású. További vizsgálatokra nincs szükség. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Mind a CT, mind az MR és MRA vizsgálat gyakorlatilag negatív. A variáció az agyalapi erek esetében az átlagostól eltérő anatómiai elrendeződést jelenti, mely működésében viszont teljesen egyenértékű az átlagossal, vagy szokásossal. Ettől teljesen felesleges aggódnia.Az altatót viszont jó lenne letenni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Igen. A szédülés hátterében sok esetben nincs szervi eltérés, az ok pszihés eredetűnek mondható. Természetesen ez csak egy összefoglaló kifejezés, melybe rengeteg minden beletartozhat. Az Ön esetében a fő ok a posttraumás stressz ,vagy gyász reakció, melyet ikerterhességének tragikus elvesztése okozott.Azt gondolom, a tünetek el fognak múlni, de egyelőre még nem telt el elég idő.Egy ilyen lelki trauma feldolgozásához több kell.Ne keressen betegséget, csak nyugodtan adja át magát a lelki fájdalmának,élje meg,akkor a gyász enyhülni fog.A fájdalomcsillapítókra való rászokás nagy kárt okozhat Önnek, a Betaserc pedig nem fog segíteni. Lehet, hogy nincs is szükség pszichológusra, mert Ön képes lesz felállni, és újrakezdeni saját erőből is. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A gerinc MRI a nyaki szakaszon mind a csigolyák, mind a porckorongok elhasználódását, kopását igazolja.A porckorong kitüremkedései ( sérv ) a gerincvelőt is elérik.Tekintettel arra, hogy ez a probléma a gerinccsatornát szűkíti, a későbbiek során komolyabb károsodást okozhat.Az 5.sz porckorongsérv a bal oldali gyököt is érinti, ami a fájdalmat magyarázza. A kezelést a fizikai tünetek, a panaszok jellege határozza meg. Bizonyos esetekben a konzervatív kezelés nem eredményes, ilyenkor gerinc stabilizáló műtétre lehet szükség. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Feltételezem, hogy a gerincsérv műtétek az ágyéki gerinc szakaszon történtek, mert ilyennek a nyaki gerincen nincs nyoma. Panaszait sem ismerem. Az MRI vizsgálat az V-VI nyakcsigolya közt, és a VI-VII is kimutatott kisebb porckorong kiboltosulásokat, melyek egyes esetekben a kilépő ideggyök nyomása által okozhatnak felső végtagi fájdalmat, érzészavart, de nem feltétlenül.Összességében a vizsgálat súlyosabb , esetleg műtéti beavatkozást is igénylő eltéréseket nem mutatott ki. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A válás és a házasság megromlása önmagában nem tekinthető betegségnek. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy krónikus idegrendszeri betegségben szenvedőknél hátrányos személyiségváltozás következik be, az egészséges fél toleranciája csökken, érzelmileg más felé fordul.Számtalan variáció lehetséges, sokszor elkerülhetetlen a rossz kimenet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Sajnálom,de a kérdése meghaladja az ebben a rovatban lehetséges válaszadás lehetőségét.Fejfájás számtalan fajta lehet,-mint arról az interneten bőven tájékozódhat,- ezért az okok keresése speciális szakorvosi feladat. A kezelés is úgyszintén.A kivizsgálás neurológus szakorvos kompetenciájába tartozik.Személyes beszélgetés, betegvizsgálat nélkülözhetetlen. Ez dönti el, hogy szükségesek e műszeres vizsgálatok, vagy anélkül is lehetséges eredményes gyógykezelés. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A hypophysis microadenoma műtéttel gyógyítható, idegsebészhez kell fordulni.A vizelési probléma hátterében elsősorban idegrendszeri ok állhat.Lehet összefüggés a pszichiátriai betegséggel, lehet gyógyszer mellékhatás is.A problémát beszélje meg kezelőorvosával. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna