• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2138

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Az érték a pajzsmirigy autoimmun gyulladására jellemző, ami okozhat működési zavart, amit kezelni kell. Gyermek endokrinológushoz kell elvinnie a gyermeket.
        Tisztelt kérdező! A két gyógyszer szedhető együtt. Többnyire nem is kell gyógyszeradagot növelni a pajzsmirigy pótlás vonatkozásában, de ha igen, akkor ez a soron következő vérvételnél ki fog derülni. Ez azonban általában nagyon kis mértékű, és nem szabad, hogy visszatartsa a megfelelő fogamzásgátlástól.
        Tisztelt kérdező! A kislányt gyermek-endokrinológiai rendelésre kell elvinnie, hogy tovább tudják vizsgálni a pajzsmirigyet.
        Tisztelt kérdező! Panaszait nem a pajzsmirigy betegsége okozza, mert ezek az eredmények ezt kizárják.
        Tisztelt kérdező! Panaszait nem a pajzsmirigy hibás működése okozza, mert ezek az eredmények teljesen rendben vannak.
        Tisztelt kérdező! Önmagában az antitest szint emelkedés csak azt jelzi, hogy a pajzsmirigy ellen ellenanyagokat termel az immunrendszer. Pajzsmirigy funkciós vizsgálatok nélkül ez csak ennyi felvilágosítást ad. A hormonszintek vizsgálata ad arra információt, hogy van-e működési zavar. Ha ilyen kialakul, akkor kell kezelni. Önmagában az antitest szintek emelkedése, működési zavar nélkül nem igényel kezelést, és nincs is rá specifikus kezelési módszer. De ilyen esetben nincs is tünete a betegnek. ebben az esetben követés szükséges, ami a hormonszintek rendszeres ellenőrzését jelenti.
        Tisztelt kérdező! Az izoláltan jelentkező fT3 emelkedés jódhiány tünete lehet, így ennek pótlása javasolható, amennyiben nincsen autoimmun pajzsmirigy betegsége illetve nincsen pajzsmirigy göbje.
        Tisztelt kérdező! Ez a lelet nem ok aggodalomra okot. Az Euthrox szedése javasolt, de ezen kívül jelenleg nincsen más teendő.
        Tisztelt kérdező! Ez olyan minimális eltérés, hogy csak követése javasolt. Kiegészítő kezelésként szelén készítmény szedhető.
        Tisztelt kérdező! Ha normális a TSH, a babának nem lesz baja. Ha viszont most beállítanak gyógyszert, nagyon fontos, hogy pontosan szedje!
        Tisztelt kérdező! Ha önnek nincs autoimmun pajzsmirigy betegsége, illetve pajzsmirigy göbje, érdemes lenne Jodid tablettát szednie. Ez az eltérés leginkább jódhiányra jellemző.
        Tisztelt kérdező! A nemi hormonok tekintetében ciklusnap ismerete nélkül nem lehet véleményt mondani. Mivel a TSH rendben van, a Letrox adag maradhat változatlan, de ellenőrzést igényel. Ezt gondolom, hogy a kezelő orvosa úgyis tervezi. A helyes étrend kialakításához érdemes lenne dietetikus segítségét igénybe venni.
        Tisztelt kérdező! Ha a tesztoszteron szintje rendben van, akkor ez alkati. A hormonszint mérése endokrin szakrendelésen, vagy magánúton laboratóriumban végeztethető el.
        Tisztelt kérdező! Mivel ebben az életkorban már a serdülés indulása normális, nincs lehetőség, hogy orvosi indokkal késleltessük. Azt, hogy milyen magas lesz az endokrin szakrendelésen meg tudják mondani, és érdemes is lenne kontrollra visszavinni, ha ilyen alacsony. Ott, ha szükséges és indokolt, meg tudják beszélni az esetleges kezelési lehetőségeket is.
        Tisztelt kérdező! Ezek az értékek leginkább jódhiányra utalnak. Ha a pajzsmirigy ellenes antitestek nem magasak, jodid szedését javaslom.