• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2114

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Az ön ösztradiol szinje normális.
        Tisztelt kérdező! A válaszhoz tudnom kellene, hogy a ciklusa hányadik napján történt a vérvétel.
        Tisztelt kérdező! Első körben én gastro-enterológiai vizsgálatot javaslok, hogy kizárják a felszívódási zavart és az esetleges ételallergiát. Ha nincs ilyen probléma a gyermek endokrinológiai vizsgálat is javasolható.
        Tisztelt kérdező! Ez a TSH érték a gyermekvállaláshoz kicsit magas, ezért érdemes lenne pajzsmirigy ellenes antitesteket meghatároztatni. Amennyiben ezek magasak, kis adagú hormonpótlás jön szóba, ha nem, akkor jódpótlás javasolt.
        Tisztelt kérdező! A jelenlegi Euthyrox adag az eredmények alapján nem elegendő, a gyógyszer adagjának emelését meg kell beszélnie a kezelőorvossal. Ezt az eredményt nem befolyásolta lényegesen a levétel időpontja, de a tesztoszteron és a prolactin szinteket reggel kell levetetni. Jobb lenne jódot nem tartalmazó vitamint szedni.
        Tisztelt kérdező! Önnek egyértelműen Hashimoto thyreoiditise van. Mivel az 50 ug kevés volt, a 100 ug pedig jelenleg sok, így a napi 75 ug tűnik jelenleg optimális adagnak. Ebben a betegségben a hormonpótlási szükséglet a betegség természetéből adódóan változhat. Ezen ne aggódjon, a követés során mindig az aktuális eredmény szerint állítják be a szedendő gyógyszer mennyiséget. A szelén jó hatású ebben a betegségben.
        Tisztelt kérdező! Ez annyira minimális eltérés, hogy ezzel nem kell foglalkoznia.
        Tisztelt kérdező! Ezek az eredmények rendben vannak. Gyógyszerre nincsen szüksége.
        Tisztelt kérdező! Ha önnek a laboreredmények által is igazolt pajzsmirigy alulműködése van, akkor feltétlenül szüksége van hormonpótlásra, főként ha gyermeket is terveznek. A normális gyógyszer melletti hormonszintek kizárják, hogy a gyógyszer okozta volna a fáradékonyságát és a hízását. Javaslom a hormonpótlás visszaállítását és a rendszeres endokrinológiai gondozást.
        Tisztelt kérdező! Korának megfelelő hormonszintek. Az FSH érték emelkedése már a változó kor legelejét jelezheti.
        Tisztelt kérdező! Ezek az értékek nem mutatnak pajzsmirigy betegséget.
        Tisztelt kérdező! A védőoltás nem okoz betegséget. A baba székletét mutassa meg gyermekorvosának, ő el fogja dönteni, hogy beadható-e az oltás, vagy nem.
        Tisztelt kérdező! Sajnos ilyen oktatást nem tudok vállalni. Beszerezheti az endokrinológiai betegségek szakkönyvét, de nem hiszem, hogy alapképzettség nélkül hasznát venné. Az endokrinológia nagyon szerteágazó terület, csak a ráépített szakvizsga 2 éves. Ha panasza van, inkább keressen fel szakorvost, mert előképzettség nélkül nem fogja tudni a panaszokat vagy tüneteket megfelelően értelmezni.
        Tisztelt kérdező! Ne aggódjon, ennyi idő alatt, ha az esés komolyabb gondot okozott volna, már lenne más tünete is. Inkább a fogzási fájdalom miatt lehet nyugtalan.
        Tisztelt kérdező! Nagyon sok minden állhat gyermekkori magas vérnyomás hátterében,itt ezeket nem lehet felsorolni. Sajnos a várólistákat nem tudom rövidíteni, de ha a háziorvos úgy ítéli meg, sürgősségi beutalót is írhat.