• Dr. Fáklya Mónika

        endokrinológus, gyermekgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2182

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Bemutatkozás:


        1993-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.



        Mivel mindíg is gyermekorvos szeretem volna lenni, végzésem után a Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház Gyermekosztályán kezdtem dolgozni, azóta is itt végzem munkámat.



        Rendelési időm: mindennap 8:00 és 15:30 között.



        2001-ben szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd 2004-ben endokrinológiából. 2005 óta vezetek önálló gyermekendokrinológiai szakrendelést az osztályos, általános gyermekgyógyászati ellátás mellett.



        A szakvizsgákhoz természetesen az ország különböző gyermekosztályain szereztem meg a szükséges gyakorlatokat.



        Magánrendelés: Kenézy Gyula Kórház, Fehér szektor 4. rendelő. Rendelési idő: kedd 16-18 óra között. Időpont kérése: 06-30/645-7664 számon.



        Bővebben: www.gyermekendokrin.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Fáklya Mónika legutóbbi válaszai
        Tisztelt kérdező! Ezek az értékek rendben vannak.
        Tisztelt kérdező! Ez az érték rendben van.
        Tisztelt kérdező! A talált elváltozás nem rosszindulatú, de követése javasolt. A mütét nyomási panaszok esetén szóba jön.
        Tisztelt kérdező! Többnyire az empty sella nem jár semmi panasszal és ha az agyalapi mirigy hormontermelése rendben van, kezelést sem igényel. Ellenkező esetben természetesen pótolni kell a hiányzó hormont.Egyéb kezelésre nincsen szükség.
        Tisztelt kérdező! Önnél nem áll fenn IR és az elküldött leletei is rendben vannak nemi hormonok és pajzsmirigy hormonszintek irányában. Mivel ezekből nem derül ki a hajhulása oka, érdemes lenne góckutatást végeztetni. Fül- orr- gégészet, fogászat és vizelettenyésztés javasolt.
        Tisztelt kérdező! Az inzulinszint kicsit magasabb, de jelentős eltérés nincsen. A gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése és a testmozgás fokozása javasolt.
        Tisztelt kérdező! Ha nincs göb a pajzsmirigyben, nincs miből mintát venni. A meleg terület erőteljesebb működést jelez, de egyáltalán nem ok az aggodalomra, ha a pajzsmirigy hormonszintjei rendben vannak. erről nem írt. Ha a pajzsmirigy hormontermelése kóros, azt kezelni szükséges. A parazitás ciszta eltávolítás javasolt.
        Tisztelt kérdező! A magasabb aTPO érték pajzsmirigy elleni antitest termelést jelez, de mivel a pazsmirigy működése rendben van, jelenleg hormonkezelésre nincsen szükség. Szelén szedése jó hatású lehet. A pajzsmirigy követése javasolt kb. fél év múlva érdemes újra mintát venni.
        Tisztelt kérdező! Az ön pajzsmirigye lényegében egészséges. Enyhe inhomogenitás kis gyulladást jelezhet, de annyira enyhék a jelek, hogy nem ad okot aggodalomra.
        Tisztelt kérdező! Önnek pajzsmirigy alulműködése van, ami miatt endokrinológiára kell elmennie. Itt gyógyszert fog kapni. Leleteivel a háziorvosát keresse fel. Ő ad beutalót.
        Tisztelt kérdező! Az idős embereknek már rossz a perifériás keringésük, ezért mérhetnek ilyen hőt, a belső hőmérséklet normális ilyenkor is. Mivel a pajzsmirigy hormonok szintje renben van, a gyógyszeren nem kell változtatni. A kardiológiai vizsgálat hasznos lesz az édesanyjának, mert ezzel a szívproblémákat ki lehet deríteni.
        Kedves Krisztina! A corpus piineale cysta az esetek túlnyomó többségében teendőt nem igénylő eltérés. Biztos vagyok benne, hogy szerteágazó panaszait nem az okozza, hanem az extrém túlsúly miatt kialakult magas vérnyomás, ami a fejfájását, a magas inzulin és prolactin szinteket is magyarázza. Ilyen nagy túlsúlynál már kialakulhat a PCOS is és ez okozza a fenti hormoneltéréseket. Biztosan nem lesz kellemes, amit írok, de véleményem szerint mindenki le tud fogyni, aki igazán akarja és nem önfelmentéseket keres. A stressz persze bizonyos embereknél vigasz nassolást és evést vált ki, de ezt akarattal át lehet törni. Ön még nagyon fiatal, hogy kifogásokkal áltassa magát, hogy nem megy a diéta. Megy, ha komolyan veszi, elmegy dietetikushoz, elmegy mozogni. A befektetett munka megtérül és a panaszai is meg fognak szűnni.
        Tisztelt kérdező! Ez előfordul. A gyógyszere a hormonszintet csökkenti az adenoma méretét nem. Az spontán tud javulni. Követése javasolt.
        Tisztelt kérdező! Ezek az eltérések jelenleg teendőt követésen kívül nem érdemelnek.
        Tisztelt kérdező! Endokrinológus felkeresése javasolt. Ezek ugyan enyhe eltérések, de az édesanyja már nem annyira fiatal, így nem tudok vizsgálat nélkül tanácsot adni. A Metothyrinnel ha szívgyógyszerrel beállítható a szívműködés, a magam részéről egy kontroll vérvételig várnék, hogy valóban ilyen-e az eredmény, esetleg milyen irányban mozdul el.