• Anorexia utáni menstruáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        19 éves lány vagyok, akit 16 éves korától kezdett érdekelni a súlya és a kinézete. Ez volt 2014 nyarán ekkor el is kezdtem sportolni és egészségesen táplálkozni. 53 kg voltam és a nyár alatt 48 kg-ra sikerült lefaragni magamat. Ekkor teljesen meg voltam elégedve magammal, ebben az állapotban telt el több mint egy év. 2015 nyarán pedig a menstruációm már elkezdett velem játszadozni. Júniusban megjött aztán júliusban kimaradt, azt hittem csak a nagy kánikula miatt. Aztán augusztusban volt az utolsó és azóta nem is volt. Aztán ősszel bekattant nállam valami és 2 hónap alatt 6 kg-ot fogytam, aminek lelki okai voltak. 42-kg osan már kiálltak a bordáim, borzasztóan néztem ki, ez volt 2016.januárjában. Anyukám mindenféle orvoshoz elvitt. A nőgyógyász megállapitotta hogy a petefészkemmel nincs semmi baj, csak a méhnyálkahártyám túl vékony ahhoz hogy megjöjjön. Aztán egy vérépből kiderült hogy baj van a TSH hormon szintemmel, igy ezen a vonalon is tovább mentünk. Voltunk endokrinologusnál és pajzsmirigy szakértőnél és kiderült, hogy öröklött pajzsmirigy alulműködésem is van. (Autoimmun thyreodithys).Jelenleg 46 kg vagyok jól érzem magam a bőrömben, sulyzós edzésekre járok és egy kis izomtömeget fel szedtem magamra. Mindenesetre nem nézek ki kórosan soványnak, sokkal inkább sportos, izmos, karcsú lánynak. Viszont a menstruációmmal kapcsolatban nem történt előrelépés. A nőgyógyász felirhatna nekem fogamzásgátlót amitől megjöhetne elvileg, de nem teheti ezt meg a pajzsmirigy betegségem miatt. Véleménye szerint sokkal nagyobb bajt is okozhatna nekem a gyógyszerrel, ha megbolygatná az amugy is kóros hormonrendszeremet. Már nem tudom mi tévő legyek, jelenleg fólsav kúrán vagyok de eddig nincs hatása. Nagyon szeretném ha megjönne végre megint, és ezzel biztosítva lenne a jövőbeli gyerekvállalásom is. Köszönöm előre is segítségét.

        Dr. Kiss György válasza a amenorrhoea témában

        Tisztelt Hölgyem ! A pajzsmirigy müködés folyamatos ellenőrzése valóban rendkivül fontos. A nőgyógyászati vizsgálatot a cukorterheléssel és Insulin resistentia /IR / vizsgálattal lehetne kiegésziteni, itt ,nagyon fontos a HOMA index meghatározása is. Ha vérzése jelentkezne akkor a 3. 11. és 21 napon vett vérből / hormonpanell: FSH,LH,Prolactin,Oestradiol,Progesteron, Tesztoszteron / un. ciklusdiagnosztikát érdemes végeztetni. Ezek tisztázása után a későbbiekben a hormonalis fogamzásgátlás is szóbajöhetne. Mindent jól gondol és csinál, nagy probléma nem lehet és a "betegségtudat " kialakulását kérem igyekezzék elkerülni. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. augusztus 20., 01:40; Megválaszolva: 2017. augusztus 22., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: