• Mi állhat a rejtélyes fejfájásom mögött?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Még 2017 nyarán elkezdődött egy szűnni nem akaró, tenziós jellegű fejfájás, ami egész nyáron megállás nélkül tartott, majd ősszel a hidegebb időjárás beköszöntével elmúlt. A fejfájás mellé fáradtságérzet és hányinger is társult, és fekvő testhelyzetben enyhült a fejfájás mértéke. Még akkor csináltak natív MRI vizsgálatot, ami nem mutatott kóros elváltozást, valamint a laborleletek, a szemészeti vizsgálat, és a fül orr gégészet is negatív lett. Egyértelműen azt vettem észre hogy a meleg miatt fájt a fejem, mert amikor hidegebb lett teljesen elmúlt. Nyár közben is volt néhány hidegebb nap, olyankor egyáltalán nem fájt a fejem. Viszont néhány napja amióta újra melegebb van megint előjött a kínzó fejfájásom. Eszembe jutott hogy a fejfájásnak talán a légnyomáshoz van köze. Utalhat ez arra hogy alapesetben talán túl alacsony, vagy túl magas a koponyaűri nyomás? Ezért bizonyos légnyomás még kitudja "balanszolni" úgy hogy ne okozzon tüneteket? Egyszerűen nem tudok más magyarázatot találni, minthogy a légnyomás mértéke a fejemben valamiért fejfájást vált ki. Azt tudom hogy az idojárási frontok okozhatnak fejfájást, de azoknak néhány nap után elkéne múlniuk, nekem viszont egész nyáron fájt a fejem, és félek hogy megint ez lesz. Ön mit javasol? Van valami elképzelése hogy milyen folyamatok okozhatják a fejfájást, és miért csak melegben jelentkezik? Mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm! Az MRI leletet a teljesebb kép miatt mellékeltem.

        Dr. Kerekes Éva válasza a fejfájás témában

        Tisztelt Érdeklődő! Ahogy Ön is jelezte, a primer fejfájásokra jellemző a frontérzékenység, és sok ember nem bírja a meleget, valamint a melegfrontot, de csak kizárólag a melegben jelentkező fejfájás típusról nem tudok. A koponyaűri nyomás nem változhat a kinti légnyomásra, ezt egy autoreguláció nevű élettani folyamat biztosíthatja. Azt javaslom, hogy ilyenkor fogyasszon dupla mennyiségű folyadékot, és ha ban rá mód, tegyen hideg tömlőt a fejére. Panaszmentességet kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2018. március 11., 17:45; Megválaszolva: 2018. március 12., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: