• Ez tourette szindróma lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Szappanos Zsuzsanna! Kb 2-3 évvel ezelőtt nagyon gyakran pislogtam, de nem így simán hanem ilyen erőltetetten. Sikeresen "leszoktam" róla, és mostanában csak ritkán csinálom. Előfordul hogy néha-néha kancsítok a szememmel, és közben csücsörítek. Meg tudom állni hogy ne csináljam, de akkor néha zavar hogy nem csinálom. De nem szokott rám törni intenzívebben, ha nem engedem. (Olvastam, hogy ha visszatartják a tourettesek a késztetést, akkor később sokkal erősebben jelentkezik). Ahogy olvastam a tourette szindróma tüneteiről, éreztem hogy az állkapcsomat össze kellene szorítani. (Gondolom pszichésen rám jött, kicsit hipochonder vagyok.) 2-3 óráig nem is szorítottam össze, és közben zavart is, hogy nem csinálhatom, de szerintem azért mert direkt figyeltem hogy milyen hatást vált ki belőlem. Mikor gyerek voltam, is sokat pislogtam. Kb 10 éves lehettem és akkor az "egyforma" korszakban voltam, ami annyit jelent hogy ha pl. jobb kézzel megérintem a kilincset akkor a ballal is meg kellett. Ezekről soha nem is meséltem senkinek, de ez sokáig tartott és szinte mindennel muszáj volt megcsinálnom. Egyébként egyáltalán nem zavar ez az egész, egyedül a folyamatos kényszeres pislogás zavart, aminek hála már vége. Ezt a kancsítást is úgy csinálom hogy más ne lássa, nem leszek ideges ha vissza kell tartanom, igazából ha nem is figyelek arra hogy ne csináljam, valószínűleg el is felejteném hogy "akartam" volna. Vannak ilyen nagyon apróbb megmozdulásaim, hogy behajlítom az ujjam néha-néha, ha sétálok az utcán akkor elég sokszor hátra nézek hogy mi újság mögöttem. Arra volnék kíváncsi hogy ez Tourette szindrómára vall? Hogyha igen, akkor ezek a dolgok súlyosbodhatnak is? Esetleg megmarad ilyen enyhének, vagy elmúlik? Lehet tourettesként jogosítványom? Abban is bízom hogy ez az egész "normális". Bocsánat ha egy kicsit kesze-kuszára sikerült, csak siettem!:) Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Tourette szindróma témában

        Kedves Kérdező ! Valóban érdemes lenne időrendi sorrendben, pontosan összeszedni azokat a jelenségeket, amiknek alapján Önben az említett betegség gyanúja felmerült. Ha jól sejtem, gyermekkorában is voltak kényszeres jelenségek, a jobb-bal kézzel érintés mindenképpen annak tekinthető.A gyermekkori gyakori pislogás már erősen arra utal, hogy ez akaratlan mozgás volt,annak ellenére,hogy sikerült kontrollálni.Ugyanez vonatkozik a pár éve fennálló pislogás, kancsalítás, csücsörítésre is. Összességében a panaszai,azaz akaratlan, a mimikai izomzatban jelentkező,ismétlődő mozgások akkor is gyanúsak lennének Tourette szindróma fennállására, ha nem kísérnék a leírt kényszeres jelenségek.Például a hátrafelé nézegetés, ujj behajlítás Így viszont, sajnos,ez semmiképpen nem " normális".Interneten diagnózist felállítani nem nem lehetséges, de a gyanúját megerősítve azt gondolom,amennyiben a jelenlegi, enyhének tartható panaszok fokozódnának,akkor forduljon szakorvoshoz. Utoljára még csak annyit, hogy a mozgáskésztetés visszatartása nem okoz súlyosbodást, ez megfelelő kontroll mellett a terápia része lehet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. augusztus 21., 17:56; Megválaszolva: 2017. augusztus 22., 06:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: