• Keresztszalag pótlás műtét segíthet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor Ur/no! A tavaly mutottek artroszkopiaval mivel procalevalasom volt. Miutan a doktor ur felnyitotta a terdem latta hogy a kereszt szallagok is el vannak szakadva. Amit meg ezzel kapcsolatosan szeretnek mondani hogy a 2 evig a terdemben fel volt gyulve a viz es rendesen nem tudtam jarni es allandoan fajt. Igy 2 ev utan elmentem egy masik orvoshoz aki rogton mondta hogy ki kell venni a levallt porcdarabokat. A doktor szerint a terdizuleteim nagyon "oregek". A keresztszallagra visszaterve termeszetesen mutetet javasoltak mivel hogy a terdem nem stabil es az orovosok azt mondjak hogy hosszu tavon igenis jo hatassal van. Masok viszont azt mondjak hogy a kereszt szallag szakafast tornaval es esetleg gyogyszere kezelessel is lehet kezelni. Az en kerdesem az hogy ilyen fiatalon jo hatassal lesz e a kereszt szallag plasztika hosszu tavon vagy a mutet az hanyagolhato? A tavalyi mutetem utan a terdem mar nem faj annyira, de erzem hogy instabil es egy rossz lepes lehet komplikaciokat fog felhozni. Elore is koszonom a valaszat, Szasz Kinga

        Dr. Bogdán Aurél válasza a keresztszalag témában

        A keresztszalag pótlás szükségességét sok minden befolyásolja. Fontos ismerni a térdízület állapotát (szalagok, ízületi porc, meniscusok állapota), a korábbi sérüléseket. Fontos még tudni az Ön elvárásait a térdével szemben. Mit szeretne még "vele" csinálni. Ha a tervei között nem szerepel versenyszerű sportolás és a hétköznapi életében sincs az átlagosnál jobban igénybe véve a térde, akkor fölösleges elvégeztetni a pótlást. Még akkor sem szükséges feltétlenül a műtét, a a mindennapjai során nagyobb az igénybevétel, illetve sportolni akar. A profi sportolók egy része is keresztszalag nélkül focizik, fut, kosarazik, stb. Ez úgy lehetséges, hogy megfelelő gyakorlatokkal, kerékpározással megerősítik a combizomzatot, ami csaknem teljesen átveheti a stabilizációs szerepet és nem "lötyög" a térd. Gyógyszeres kezelés a keresztszalag hiányára nem létezik. Azt javaslom keressen fel egy ortopédust és beszéljék meg, hogy Önnek mik az elvárásai a későbbiekre, Ő megvizsgálja a térdét és elmondja a lehetőségeket.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. október 25., 12:48; Megválaszolva: 2010. október 27., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: