• Nyirokcsomók

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Váróczy László Doktor Úr! Én már korábban írtam önnek megnagyobbodott nyirokcsomóim miatt. Akkor készült nyaki UH és laborvizsgálat is. Mindent rendben találtak. Azóta már voltam fül-orr-gégészeten, ott sem találtak semmi rosszat a nyirokcsomóimmal kapcsolatban. Végre haematológiára is eljutottam. Senki nem küldött, hanem én erőltettem a beutalót. A haematológián a doktor nő átnézte a papírjaimat, kikérdezett és egy alapos fizikális vizsgálatot végzett, s a következő lelet született: "2010. júliusi vírusszerológiai vizsgálata friss EBV infectiora utal. Azóta is nagyobbnak érzi jobb oldali nyaki nyirokcsomóját, melynek lokalizációja a carotis oszlás magasságában található. Jelenleg már nem érzékeny. Kp. fejlett, táplált. Bőr. norm. Oedema, icterus, cyanosis: nincs. Látható nyálkahártyák: kp. vérteltek. Conj: kp. erezett. Sclera: fehér. Garatképletek: szabadok. Nyirokcsomó nem tap. Mamma: norm. Pajzsmirigy: norm. méretű és szerkezetű, göbmentes. Emphysemas mellkas. Érdes sejtes alaplégzés. Relatív szívtompulat fent: III. bk. Jobbra: st. jobb széle. Balra: MCV. Tiszta, ritmusos szívhangok. Zörejek: nem hallhatók. Has: puha, betap. Kóros res., nyomásérzékenység nincs. Máj: nem tap. Lép: nem tap. Vesék: nem érz. Tiszta tudat. Éber, orientált. Jelenleg kóros méretű nycs.-ja nincs. Korábbi panaszait éppen zajló virusinfectioja magyarázza, teendőt nem igényel." A doktor nő megnyugtatott, hogy nincsen semmi bajom, egészséges vagyok. Külön kihangsúlyozta, hogy nincs nyirokcsomó daganatom és felejtsem el ezt, azt már régen észrevették volna. Nagyon megnyugodtam, csak a leleten szereplő adatokat nem tudom értelmezni. Esetleg van, aminek jelentőséget kellene tulajdonítani? Semmi tünetem nincs, csak a sok stressztől néhány hete nem tudok rendesen aludni, csak ha igazán fáradt és kimerült vagyok, egyéb esetben minimum óránként felriadok, forgolódom. Sokat sportolok és próbálom csökkenteni a passzívan töltött időt. Mióta intenzíven sportolok és gészségesen táplálkozom, a súlyom is gyarapodik, sokkal több gyümölcsöt és zöldséget eszem. Ennek örülök, mert kiskorom óta nagyon vékony alkat vagyok. Önnek mi a véleménye? Azért kicsit aggódom még mindig, bár nem tudom, hogy miért. Nem kellene biopsziát venni vagy az mikor indokolt egyáltalán? A csomóim nem nőnek, erőteljesen stagnálnak; mobilisak, legtöbbjük puha és kicsit érzékeny, ha piszkálom. Kérem, Tisztelt Doktor Úr, ne haragudjon rám, hogy levelemmel zavartam második alkalommal, csak bizonytalan vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy nem bízok meg az orvosaimban, csak annyi borzalmas dolgot hallani/olvasni. Köszönöm szépen: Gyula

        Dr. Váróczy László PhD válasza a nyirokcsomó témában

        Kedves Érdeklődő! Teljes mértékben egyetértek a doktornővel: Ön egészséges, és semmi értelme nincs betegségtudattal élnie illetve aggódnia. A kolléganő által elvégzett fizikális vizsgálat eredménye normális. Az egészséges táplálkozást és a sportolást csak támogatni tudom.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. május 26., 17:24; Megválaszolva: 2011. május 31., 21:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: