• Hogyan zajlik a csontvelő átültetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő/Úr! Január végén diagnosztizáltak nálam CLL-leukémiát,és már kapom a kemoterápiát.Olyan kérdésem lenne,hogy a csontvelő átültetés,az hogyan zajlik?Ha jó a donor,akkor hova kapom vissza a csontvelőt és tényleg igaz az,hogyha sikeres volt az átültetés akkor,tényleg sokáig kell steril szobában lennem??Az mennyi idő kb??És ha szeretnénk még babát tervezni,akkor lehet e még??Válaszát előre is köszönöm!!

        WEBBeteg szakértő válasza a csontvelő átültetés témában

        Kedves Érdeklődő! Sok nehéz kérdést tett fel. Az első problémám: mennyire biztos, hogy Önnek - mindössze 2 hónappal a CLL diagnózisának felállítása után - allogén őssejt-transzplantációra lesz szüksége? Ez az eljárás ugyanis meglehetősen komoly és veszélyes beavatkozás, a CLL-nek csak az agresszívabb változatában szokás alkalmazni, ha más terápia nem elég hatékony. A transzplantáció lényege röviden a következő: 1. Olyan vérképzőszervi betegségekben alkalmazzák, ahol a csontvelő maga is nagyon beteg - nem termel elég sejtet vagy tele van daganatsejtekkel -, így a cél annak (csaknem) teljes kiirtása, majd egy új csontvelő-működés kialakítása idegen eredetű őssejtek segítségével. 2. Az egészséges őssejteket az ún. donor személytől nyerik, aki lehet rokon (leginkább testvér) vagy egy idegen, akinek az antigénrendszere nagyon hasonlít a betegéhez. Az őssejteket leggyakrabban a donor véréből nyerik ki, de származhatnak a csontvelejéből is, illetve az új alternatíva a köldökzsinórvér. 3. A transzplantáció előtt a beteg egy ún. kondicionáló kezelést kap, mely lehet kemoterápia vagy teljestest-besugárzás. Ennek hatására a saját (beteg) csontvelő kipusztul. Ezután a donor eredetű őssejteket egy egyszerű infúzió formájában (mint a vérátömlesztésnél) bejuttatják a beteg szerveztébe 4. Az új csontvelő kb. 3 héttel a transzplantáció után kezd el működni. Addig a beteg egy steril boxban tartózkodik, nehogy bármilyen súlyos fertőzést elkapjon. Sajnos legtöbbször mégis kialakul valamilyen enyhébb fertőzés. Közben szinte mindig szükség van vértranszfúzió adására is. 5. Az őssejtek megtapadása után is még hosszú hónapokig erős gyógyszereket kell szedni: antibiotikumokat, vírusellenes szereket, valamint különféle immungyengítő szereket, nehogy az idegen eredetű vérsejtek kárt tegyenek a szervezetben. Sajnos a gyermekvállalás tekintetében elég rossz a helyzet. Amíg kemoterápiát kap illetve az erős gyógyszereket szedi (antibiotikumok, immungyengítők), a teherbeesés tilos a magzatkárosodás veszélye miatt. A kemoterápia hosszú távú szövődményei miatt pedig nagyon sok beteg sterillé válik, és a teherbeesés lehetetlen.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. március 23., 08:28; Megválaszolva: 2011. március 23., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: