• Időskori leukémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktot Úr!

        Nagymamámnál, aki 73 éves körülbelül 3 éve diagnosztizálták az időskori leukémiát. Folyamatos ellenőrzésekre járt 3 havonta az utolsó eredménye lett a legrosszabb a fehérvérsejt száma 15.700 lett. Nem tudom, hogy mely az a határ, ami már nagy gondot okoz? Alhasi ultrahangra elvittük, a lépe kicsit nagyobb a megengedettnél, a máján találtak két megnagyobbodott csomót, de még nem tudják, hogy nő-e, vagy régóta ott van. Egy hónap múlva kell menni újjabb ultrahangra. Lehet-e ezen valahogy segíteni, a fehérvérsejtszámot csökkenteni tudjuk? Mi az a határ, ami már kezelést kíván, és milyen kezelési módok vannak, amelyek segíthetnének rendbehozni? 

        Válaszát előre is köszönöm!

                               Tisztelettel: Egy aggódó unoka

        WEBBeteg szakértő válasza a leukaemia témában

        Kedves Aggódó Unoka!

        Nem írta meg, de feltételezem, hogy a Nagymamánál diagnosztizált leukémia az ún. krónikus fajta (CLL). Ez többnyire egy "szelíd" megbetegedés, amit a kezdeti stádiumban valóban nem szokás kezelni, mert a kemoterápiának több lenne a mellékhatása, mint a haszna. A 15 ezres fehérvérsejtszám még nem túl magas: a szabály az, hogy akkor kell kezelni, ha ez az érték kevesebb mint 6 hónap alatt megduplázódik (tehát nincs abszolút számhoz kötve). További kezelési indikációk: jelentős lép-, máj- vagy nyirokcsomó-megnagyobbodás illetve a daganatsejtek miatt kialakult vérszegénység, alacsony vérlemezkeszám. Az Ön által leírtak alapján nekem úgy tűnik, hogy egyelőre nincs ok különösebb aggodalomra: a Nagymama kezelés nélkül is teljes értékű életet élhet.


        Kérdés: 2010-05-06 22:51:53; Megválaszolva: 2010. május 06., 22:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: