• TBC vagy Tüdőrák vagy semmi

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem doktor/nő ! Én egy 44 éves dohányos nő vagyok és eddig az ízületi panaszokon kívül semmi problémám nem volt ! Most sincs semmi panaszom! Tüdőszűrésen voltam, és egy hét múlva visszarendeltek a tüdőgondozóba,ahol még 9 mellkas röntgent készítettek , a vérnyomásom 170/100 volt,a vér vizsgálat eredménye nagyon jó volt két kisebb eltérés volt :s.kálium 5.33 mmol/l , a másik HGB 156.000 g/l, Elküldtek továbbá még egy mellkas röntgenre és bronchoskopos vizsgálatra.Bronhoscopos vizsgálat során sem direct, sem indirect tumorjel nem látható. lokálfiberoszkópia:Trachea és bifurcátios carina ép. Mindkét oldali hörgőrendszer szabad és átjárható, bennük sem direkt sem indirekt elváltozás nem látható.Hörgőfolyadékot vettek cytológiai,koch tenyésztés vizsgálatokra, melynek eredménye negatív lett.Mellkas ct eredménye : Jobb oldalon a 3. csúcsban dorso-lateralisan árkádos jellegű pleura megvastagodás látható, 4 cm szélességben 7 mm legnagyobb vastagságban.Ennek folytatásában a 2. segmentum csúcsi részében 12x12x15 mmátmérőjű ovoid alakú döntően lágyrész denzitású elváltozás figyelhető meg, melyben 3 mm-es üregképződés ábrázolódik.A határoló bordákon strukturalis eltérés nem mutatható ki,a tüdőállomány más részében denzitás beli eltérés nem észlelhető, pleuralis folyadékgyülem nem észlelhető, a mediastinumban , hilusokban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható,normál, tág aorta, cor nem nagyobb, a mellékvesék szabályos megjelenésüek!Vélemény: -callus pleurae et infiltratum pulm. lob sup. (TBC- s folyamat residuumának imponál ) Tisztelt doktor /nő ! Kérem, magyarázza el nekem, hogy ez végül is mit jelent, mert senki nem foglalkozik azzal, hogy elmondják, hogy megértsem, és lelki sválságban leszek nemsokára, mert nem mondanak semmit, nem figyelmeztetnek, vagy nyugtatnak meg ! Kérem sürgős véleményüket a " betegségem " ügyében ! előre is köszönöm ! Tisztelettel : egy aggódó páciens !

        WEBBeteg szakértő válasza a TBC témában

        Tisztelt Kérdező!


        A leírtak alapján a legvalószinűbb, hogy tbc-je van, mivel a jobb felsőlebenyben egy üreges árnyék látható. Az üreg vagy caverna jellegzetes a tbc-re, de az , hogy egy régi folyamat maradványa, vagy aktiv tbc azt csak a hörgőszivadék laboratóriumi vizsgálatából és a tenyésztések eredményéből lehet kimondani. Azért nem mondanak egyelőre semmit, mert ilyenkor még nem lehet tudni egy kétesélyes lehetőségből, hogy mire számítsanak. Ha tbc. akkor ez gyógyítható. Ha nem igazolódik a tbc. a hörgőváladékból, akkor valószinű egy tűbiopsziát ( mintavétel) is venni kell a tüdőben látható elváltozás miatt.
        Ne idegeskedjen, mert minden időben történt és meg fog gyógyulni bármi legyen is a vizsgálatok eredménye.


        Tisztelettel:


                         Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-07 15:50:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: