• MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Az alábbiakban leírom a már említett mr vizsgálat leletét, előre is nagyon szépen köszönöm a kiértékelést. Háti és Lumbalis gerinc MR vizsgálata a Th.I.-S.III csigolyáig. A vizsgálatot multisequentiával végeztük natívan, több síkban. A háti kyphosis íve elsimult, az ágyéki lordosis íve fokozott. Az L.-gerincen jobbra convex scoliosis. A csigolyatestek magassága szabályos, a zárólemezek mentén zsíros degeneráció jelei láthatók, mely legkifejezettebb az L.I. discus környezetében. A csigolyaperemeken osteophytak vanna. A porckorongok laposabban, dehydraltak. A Th.-VI. discuson centrális protrusio látható, mely min. myelon compressiot okoz. A Th.XII. porckorong kontúrján bal oldali paramedian hernia ábrázolódik, mely cranial felé is terjed, mérs. fokú durazsák compressiot okoz. Az L.l. discuson nagy méretű centrális hernia figyelhető meg, mely jobb oldali túlsúlyú, kifejezett durazsák compressiot okoz. A kisizületekben kp. fokú arthrosis. A canalis spinalis a leirt elváltozások miatt szűkebb, a conus az L.-1. magasságig ér, norm. jeladású. Ennyi lenne a leletem, nagyon szépen kérem válaszát. Üdvözlettel

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a porckorongsérv témában

        Kedves Kérdező! Nem tudom mi volt a korábbi levelében. Erről a leletről annyit udok Önnek mondani, hogy van több helyen is olyan méretű gerinc sérve, mely a gerincvelőt borító zsákon kis benyomatot okoz, de az ideggyököket és a gerincvelőt magát nem éri el. Ebben az esetben műtétet még nem szoktunk javasolni, fizioterápiát és gyóyszeres kezelést kell próbálni.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 13:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: