• MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        MR vizsgálatot migrénes fejfájás miatt kérte a neurológus aki jelenleg szabadságon van,de aggódom kissé mit jelent az,hogy a perivasculáris terek tágultak?Legkifejezettebb a perivasculáris tér tágulat jobb oldalon a hátsó szarv mögött .A középvonali képletek nem diszlokáltak.A kamrarendszer és külső liquortér nem tágabb,szimmetrikus.Az agyállományban egyébként kóros jeleltérés nem látható,Angiographiás képeken a nyaki és intarcranialis erek megtartottak.Köszönöm szépen előre is a választ.

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező ! A perivascularis liquorterek azt jelentik, hogy az agyat ellátó kisebb erek körül is vékony rétegben folytatódik az agyburkok között keringő agyvíz (latinul liquor). Virchow-Robin tereknek is szokták nevezni leletekben (a leíró anatómusokról kapta a nevét). Ezek az agyvíz-terek általában olyan kis kiterjedésűek, hogy MR-rel sem lehet látni. Lehetnek azonban közülük kissé tágabbak, melyek már elég nagyok ahhoz, hogy az MR-rel ábrázolódjanak, amivel jellegzetes képet adnak. Fiatal korban ritkábban látjuk, a korral előrehaladva azonban teljesen szokványos jelenség, az esetek döntő többségében nincs is jelentősége, nem betegség. Többségük az agy mélyebb magvai körül és az agy felszíne alatti rétegekben szokott megjelenni. Rikább az oldalkamra hátsó szarva mögötti ábrázolódása, de a képek ismerete nélkül nem tudnám megmondani, hogy az a "legkifejezettebb" mérték valójában milyen kiterjedésű és van-e az Ön esetében jelentősége. Valószínűleg nincs. A neurológussal beszélje meg majd a leletet.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 29., 12:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó estét kívánok! Avval fordulok önhöz doktor úr hogy én 2017.03.09 én voltam hasi CT-n és ezt írták le Teljes has vizsga. 5mm-es szeletekben nativan +cor sag MPR rekonstrukció A tüdőbázison korós nem különül el. A vesék helyzete és...