• Mammográfia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lelet: Fizikális vizsgálat: Bal mamilla körül a cutis megvastagodott. Fekete színű. Izolált csomó az emlőkben és az axilláris regioban nem tapintható. Mammográfia: Mindkét emlőben a mirigyállomány részleges adiposus involutioja és mérsékelt fibrosus mastopathia rtg. jelei láthatók. A bal mamilla alatt soliter microcalcificatum ábrázolódik. A jobb axillában 8x10mm.-nyi nyirokcsomó van. Az emlőben kóros nem látható. A bal mamilla miatt 3 hónap múlva fizikális kontroll javasolt. Kérem hogy az elkészült leletről mondja el véleményét. Köszönettel: Izabella

        Dr. Laki András válasza a mammográfia témában

        Kedves Kérdező ! A bal emlőbimbó körüli írtak le a bőrén egy elváltozást, vagyis megvastagodott bőrt fekete elszíneződéssel. Ennek eredetére vonatkozóan nem tudok véleményt adni, nem tudom sem azt hogy mióta van, sem azt hogy történt-e vele valami például ütés, egyéb sérülés, gyulladás. Csomót a mellben, hónaljban nem tapintottak. A mirigyállomány adiposus involutioja azt jelenti, hogy az életkorral összefüggően, a tejmirigyek helyén zsír szaporodik fel, ez normális. A fibrosus mastopathia az emlő jóindulatú, nem daganatos kötőszövet felszaporodásos elváltozása. A soliter microcalcificatum egyetlen apró meszesedést jelent. Ezek a kis, csak mammográfiával kimutatható meszesedések sokfélék lehetnek, a szükséges teendőket egy pontos osztályozás szerint döntik el. A másik oldali hónaljárokban írtak le egy nyirokcsomót, ez a kis mérete alapján nem feltétlenül kórjelző. Én azt javasolnám, hogy az emlőbimbó körüli elváltozást mutassa meg bőrgyógyásznak is. Felmerül, hogy szövettani mintavételre is (biopsziára) szükség lehet.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 29., 09:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: