• MR-val kapcsolatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 7 gerincsérvem van, többször voltam MR vizsgálaton az elmúlt 5 évben. Az utolsó 1 éve volt a Bajcsy Kórházban.Nekem nagyon modernek tűnt a gép a MÁV kórházéhoz képest, ahol rendesen pánikoltam. De nem ez a lényeg. Soha nem fordult még elő, és ebben a gépben folyamatos és fokozódó bőrégést éreztem, szóltam is, meg is állitották kétszer a vizsgálatot. Az orvos is láttam, hogy a bal hüvelykujjam alatti részen, ami a combomhoz ért, szemmel látható égési nyomok voltak. /másnapra behólyagosodott/. Azt mondta birjam ki, muszáj végigcsinálni. Nem tartott rövid ideig, mert teljes gerinc MR-t csináltak. Utána beszélgettem az orvossal, és azt mondta, hogy valószinűleg sok fém van a szervezetemben lerakódva, s ő ezt a gyomorvédó készitményeknek tulajdonitotta, amit a sok fájdalomcsillapitó mellett folyamatosen kellett szedjek. Kérdeztem a háziorvosomat, reumatológusomat, neurológusomat, de senki nem tudott érdemleges választ adni. Önök esetleg tudnának valami hasznos információt adni? nagyon köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a MR, bőrégés témában

        Kedves Kérdező ! A magam részéről nem tartom valószínűnek hogy az égési sérülése a gyomorvédő készítményekkel függene össze. Nagy valószínűséggel inkább arról lehetett szó, hogy az összeérő tenyere és a combja között az MR berendezés mágneses térében zárt elektromos áramkör keletkezett és ez okozta a sérülést. Ehhez hozzájárulhatott, ha melege volt vagy mégis izgult és a tenyere nyirkos, izzadt lehetett. (Kérdés,hogy a másik oldalon a keze nem ért-e hozzá a combjához?) Az a tény, hogy eddig ilyen eset nem történt Önnel, a berendezések eltérő műszaki tulajdonságai, a vizsgálatok paraméterei közötti különbségekkel magyarázható, illetve azzal is, hogy korábban nem értek össze a testrészei. Kevésbé valószínű, de elvi lehetőség, hogy ott a tenyerében valamilyen fémszilánk lehet, ami a legutóbbi MR vizsgálat óta került bele ( tűhegy vagy más sérülés következtében), erről röntgenfelvétellel meg lehet győződni.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 17., 08:21; Megválaszolva: 2011. július 19., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó estét kívánok! Avval fordulok önhöz doktor úr hogy én 2017.03.09 én voltam hasi CT-n és ezt írták le Teljes has vizsga. 5mm-es szeletekben nativan +cor sag MPR rekonstrukció A tüdőbázison korós nem különül el. A vesék helyzete és...