Az MR több információt ad, mint a CT

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Magyarország vezető helyen áll a tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek halálozási statisztikájában. A mellkasi szervek - közük a tüdő, szív, nyelő traktus - vizsgálatát gyanú esetén döntően CT-vel (komputertomográf) végzik, ami a röntgennél kevesebb sugárterhelést jelent.

Van azonban egy másik módszer is, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat, mely nem jár sugárterheléssel. Sőt, bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében még pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket. Így a beteg állapotáról többet mond az orvosnak, aki ez által hatékonyabban gyógyíthat – állítja dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetője.

Az ország legnagyobb teljesítményű, vagyis „3 Teslás” MR készüléke a Semmelweis Egyetemen működik. Segítségével a fővárosi régióban világszínvonalon látják el a gyerekek vizsgálatát.

Ez azt jelenti, hogy szinte minden kérdéses esetben a legmagasabb színvonalú MR vizsgálatot tudják biztosítani, ami a gyermekek esetében azért is rendkívül fontos, hogy ne kapjanak sugárzást. Évente több mint három ezer gyermeket vizsgálnak.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.