• MRI eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor úr! Az édesapámmal kapcsolatban írok. 2011.11.11.-én reggel munkába induláskor arra lett figyelmes, amikor köszönni akart, nem bírt megszólalni. Ez úgy nyílvánult meg, hogy próbált beszélni, értelmes szavakat kiejteni, de elkente a mondani valóját (mintha ittas állapotban lenne). Ez az állapot ezen a napon körülbelül fél óráig tartott. Majd kórházba szállították, és ez másnap újra megismétlődött, akkor már csak 5-10percig tartott, viszont észre vettük, hogy amikor ebben az állapotban van, akkor olvasni sem tud, illetve a számok és a dátumok nehezen mentek neki. Harmadik nap már csak 2percig tartott, és hála az égnek azóta nem történt ilyen! Mielőtt ez történt, édesapám 4hónapja nem szedte a vérnyomás gyógyszerét, mert úgy gondolta, hogy nem kell neki, mert beállt a vérnyomása. Mikor bevitték 218 volt a vérnyomása. Az MRI vizsgálat eredményéről szeretném megkérdezni, hogy mit is jelent pontosan, és hogy ön mire gondol, hogy mi lehetett ez? MRI: Axiális síkú T2 súlyozott FSE, 3D TOF, diffúziós szekvenciák, coronalis síkú T2 súlyozott FLAIR, sagittalis síkú T1 súlyozott, majd intravénás gadolinium adása után axiális síkú T1 súlyozott felvételek készültek. a középvonal megtartott. a felszíni liquorterek és kamrarendszer szabályos tágasságú, szimmetrikus. Elsősorban a hátulsó kamraszarvak környezetében a fehérállományban kisfokú elmosódott kontúrú diffúz jelzavar figyelhető meg. Emellett mindkét féltekében néhány körülírtabb T2-jelgazdag góc is ábrázolódott. Térszűkítésre utaló jel vagy kóros kontraszthalmozást mutató terület nem figyelhető meg. Az intracranialis érképletek szabályos lefutásúak és tágasságúak. Melléklelet: Mindkét sinus maxillaris alsó recessusában körülírtan megvastagodott nyálkahártya látszik. Vélemény: Kisfokú chronicus diffúz kisérbetegség jelei. Sinusitis maxillaris chr.1.u. Még annyit szeretnék elmondani, hogy esténkét fogyaszt alkoholt (sör, bor, tömény), és sokszor beveri a fejét a munkája alatt. Nagyon köszönöm a válaszát!

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Az édesapjával történt események átmeneti agyi keringészavar tüneteinek, jeleinek megfelelnek. Ez nagy valószínűséggel a hirtelen kiugró magas vérnyomásnak a következményei lehetett, az ilyen állapotot hipertóniás krízisnek nevezik. Az MRI leletének első részében egy általánosan alkalmazott, részletes vizsgálat menetét írják le. Különböző síkokban és mérési módokkal, intravénásan adott kontrasztanyaggal is megismételt mérésekkel vizsgáltak, érvizsgálat is történt valamint egy, a friss agyi károsodásokra igen érzékeny módszert (a diffúziós szekvenciát) is alkalmaztak. A lelet további részében és a véleményben enyhe fokú, átmeneti keringészavarok nyomainak megfelelő eltéréseket írnak le. Egyéb kóros eltérés nem szerepel, így sem daganatra, sem nagyobb erek elzáródására utaló jeleket sem találtak, valamint nem írtak le szerencsére traumával összefüggésbe hozható elváltozásokat sem. Mellékleletként az arcüregekben enyhe fokú krónikus gyulladásos jeleket írtak le. A lelet alapján valószínű, hogy a hasonló rosszullétek a vérnyomásértékek stabil beállításával, a gyógyszerek pontos szedésével megelőzhetőek lehetnek. Ezen felül, ha még nem történt meg, a nyaki artériák (carotisok) duplex ultrahangvizsgálata és kardiológiai konzílium, valamint a szív ultrahangvizsgálata is javasolható, hogy ki lehessen zárni az agyi keringészavarok ér- és szívbetegség eredetét is. Az alkoholfogyasztás mérséklése bizonyára hasznos volna, a munkája is biztonságosabbá válhat ez által.


        Kérdés: 2011. december 15., 15:56; Megválaszolva: 2011. december 17., 09:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: