• Bordán található meszesedett folt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 6 évvel ezelőtt műtöttek melldaganattal, bal mellemet levették. Kezelésre nem volt szükség,mert rákmegelőző állapotot állapítottak meg, csak a daganatban voltak rosszindulatú sejtek, az eltávolított mellben nem.Minden évben járok ellenőrzésre, minden eredményem negatív volt. Utolsó negatív eredményeim júniusban voltak. Jól érzem magam, dolgozom. Kb. 2 hónappal ezelőtt arcüreggyulladásom volt, annak 4. napján reggel arra ébredtem, hogy a bal oldali egyik bordám fáj/ezen az oldalon műtöttek/.1 hétig elég erős fájdalom volt,azután ez enyhült, de esténként be kellett vennem fájdalomcsillapítót. Ütésre nem emlékszem, bár gyerekekkel dolgozom, előfordulhatott, hogy esetleg labdával megdobtak, vagy olyan kisebb ütés ért, aminek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget.Voltam tüdő és borda röntgenen is, negatív volt. Voltam ultrahangon, ott megállapították, hogy az V. bordán meszesedett folt látható, amelyet csontkinövésnek neveztek.Voltam csontizotópon, / 2 éve voltam ezelőtt/ ott a következő megállapítást tették: Bal oldalon kb. az V. borda elülső ívén kórosan fokozott izotóphalmozás látható. Most csont CT-re fogok menni. Orvosom biztat, hogy valószínű, hogy nem lesz nagyobb gond, de kicsit kétségbeestem. Vajon, mi lehet ez a folt, lehet-e daganat vagy más is lehetséges? Kérem, válaszoljon, mi a véleménye a fent leírtakról, bízhatom-e a jó eredményben. Egyéb betegségeim: magas vérnyomás, allergia. Köszönettel várom válaszát: Toldi Jánosné

        Dr. Laki András válasza a mellkas CT, meszesedés témában

        Tisztelt Kérdező! A csontizotóp fokozott halmozása nem jelent feltétlenül daganatos folyamatot, a bordák vonatkozásában törés utáni állapot is szóba jön. Áttétes daganat ellen szólhat hogy az izotóp csak egy ilyen helyet mutatott ki. A hirtelen keletkező erős fájdalom miatt én elsősorban törésre gondolnék, amit a röntgen akkor nem mutatott ki. Nem egészen értem az ultrahanggal megállapított meszes foltot, el tudom képzelni azonban, ha a tünetek kezdete óta kellő idő eltelt, hogy a bordatörés meszesen gyógyuló csomóját - az úgynevezett callust - mutathatták ki csontkinövés formájában. Így látatlanban nem zárható azonban teljesen ki egy daganatos elváltozás, vagy, egy abból eredően, kis traumára, nagyobb nyomásra kialakult kóros törés lehetősége sem. A CT mindenesetre pontosabban fogja ábrázolni a csontszerkezetet és választ fog adni a kérdésre.


        Kérdés: 2011. december 14., 16:00; Megválaszolva: 2011. december 17., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: