• CT lelet eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő. Mellkas röntgen után, mellkas ct-én vettem részt. A lelet a következő: A tüdőben tumorra vagy met.re gyanús focalis eltérés nem ábr. Szabad pleuralis folyadékgyülem nincs. A szivcsúcs melletti területetn ventralisan- medialisan, a rekesz felett kb 7*4cm átmérőjű, halmozást nem mutató folyadék densitásu terület látszik, ami letokolt folyadégyülemnek felelhet meg. A mediastinum képletei között kórósan megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. A hepar területe homogén. A mellékvesék szabályosak. Semmilyen tünetem nincs. Augmentint kaptam, 3 hónap múlva kontroll. Van esély, hogy eltűnik addigra? Ha nem akkor leszivják? Mennyire komoly ez? Tisztelettel várom véleményét. Anna

        Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

        A leletben egy jól körülhatárolható folyadékgyülemet írnak le a szívcsúcs mellett, elől-középen a rekesz felett. Nehéz egymagában értékelni ezt a leletet, ha nincs információ az előzményekről. Volt-e panasza, tünete a mellkasröntgen elkészítésekor? A letokolt folyadékgyülemek leginkább "vizes" mellhártyagyulladásból maradhatnak vissza. Letokolódni egy folyadék akkor szokott, ha a gyulladás miatt a mellhártyán összenövések, letapadások keletkeznek és ezért a folyadék nem terül már szét szabadon a tüdő körül. (Akkor volna az említett szabad pleuralis vagyis mellhártya-űri folyadék, amit nem láttak). Ha ez gyulladásos eredetű volt és antibiotikumot kapott, akkor szerintem jó esélye van arra hogy néhány hónap alatt lecsökken, teljes eltűnése azonban nem biztos. Ha közben tünetek lépnének fel (láz, nehézlégzés, fájdalom), akkor mindenképpen keresse fel az orvosát. Azt, hogy mi lesz ezzel a teendő, a méretének változása fogja meghatározni.


        Kérdés: 2011. november 22., 10:44; Megválaszolva: 2011. november 24., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó