• Kreatinin érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Legutóbbi laboreredményem a referenciatartományon felüli kreatinin értéket mutat (minden egyéb eredmény normál értéket mutat). Azonban háziorvosom szabadságát tölti, viszont addig is szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy milyen kiváltó okai lehetnek ennek illetve mit jelent a magas érték (88)? Egyébként előfordul, hogy fájnak a veséim, persze ennek eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mert alkoholfogyasztást követő napon jelentkeztek. Korábban már volt egy vesemedence gyulladásom (2003) és édesanyámnak is sokszor fájt a veséje, így a tüneteket ezeknek tudtam be. Most mégis úgy érzem valami baj lehet. Előre is köszönöm válaszát! Tímea

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kreatinin témában

        Kedves Kérdező! Emelkedett kreatinin érték a veseműködés zavarára utalhat. Önmagában ennek értéke kevés a vesebetegség meghatározásához. Vizeletvizsgálat, GFR meghatározása, esetleg ultrahang vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az esetlegesen fennálló vesebetegséget diagnosztizálni lehessen. A kreatininérték emelkedett lehet még súlyos szívelégtelenségben, egyes, ritka endokrinológiai megbetegedésekben is. Emelkedett értéket kaphatunk elégtelen folyadékbevitel esetén is. Addig is javaslom a bő folyadékfogyasztást ( nem alkohol) és a kontroll laboratóriumi vizsgálatot.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. július 26., 11:20; Megválaszolva: 2011. július 28., 17:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: