• Szapora szívverés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        5 éves korom óta ITP-s vagyok, és az utóbbi egy évben kétszer süllyedt a trombocytam 10e-re/-alá. Medrol lökést alkalmaztak, sikerrel (mind a két alkalommal). A mellékhatások közül a vizesedés volt az egyik legkellemetlenebb számomra. Most Immuran-t szedek reggel/este egy tabletta, ez segít jelenleg a tromocytamat szinten tartani. Egy dolog azonban nagyon zavar, a szapora szívverés és a fájó végtagok. Több napja megfigyelem mennyit ver nyugalmi állapotban, ez kb 100-115/perc. Mellé még egy kis hőemelkedés is társul, de sohase leszek lázas. Ez azután kezdődött, miután a Medrolt elhagytam másodjára is. Az lenne a kérdésem, hogy az állandó szapora szívverés, és hőemelkedés mit jelezhet? A válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Anna válasza a ITP témában

        Kedves Kérdező! Bizonyára tudja, hogy a gyógyszer amit Ön tartósan szed (azatioprin /Imuran/, hasonlóan a metilprednizolon /Medrolhoz/!) úgynevezett immunszupresszív szer, ez azt jelenti hogy az immunrendszert gyengíti. Ezért a szedése alatt fokozottabban fogékony fertőzésre. Az ön által említett hőemelkedés, végtagfájdalom, bármilyen kezdődő/zajló fertőzéssel összefüggésben lehet. Hőemelkedés kapcsán a szívünk szaporábban ver, bár az Ön által említett 100-115/p. érték túl magasnak tűnik (tudni kellene milyen volt a pulzusa korábban, nyugalmi állapotban), ezért ennek további kivizsgálása indokolt. Az azatioprin gyógyszer mellékhatásai között nem szerepelnek az Ön által említett panaszok, de természetesen hosszan tartó szedés mellett erre is gondolni kell!. Javaslom a panaszok hátterének pontos felderítése céljából forduljon orvoshoz!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. július 22., 12:21; Megválaszolva: 2010. július 26., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: