• Leukémiaára vagy egyéb daganatra utaló jelek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek panaszaim: fáradékonyság, időnként jelentkező légszomj, szédülés. Az elmúlt 1 hónapban azonban felerősödtek: szédülés, heves szívdobogás-érzés a mellkasomban, fáradtság, álmosságérzet, fejfájás, kézremegés, gyakran kell nagyokat lélegeznem a rámtörő légszomj miatt. Újabban 2-3 órát alszom éjjelente, teljesen leizzadva ébredek fel. Mindkét lábam görcsöl éjjelente, visszaaludni nem tudok, fogytam is, munkahelyemen nem tudok rendesen teljesíteni, hamar kifáradok, napközben is folyamatos hőhullámaim vannak és izzadok. Eddig ilyen sosem történt. Fogmosáskor vérzik az ínyem, bár ez évek óta fennáll már. Láz, nátha, köhögés, fertőzéses tünetek nincsenek, gyógyszert a vastablettán kívül nem szedek (lásd alul). 3 hete általános vérképet készíttettem, ami vashiányt mutatott ki (vas serum 10.1, határértékek: 14-30). Minden más rendben volt a vérképben. NeoFerroFolgammát kezdtem szedni és ezek után kivizsgálásra utaltak, a következő leletek büszke tulajdonosa vagyok: nyaki gerincröntgen, mellkasröntgen, hasi ultrahang (has, máj, lép, prosztata, vese rendben), gyomortükrözés és kolonoszkópia, ill egyéb okból teljes fül-orr gégészeti endoszkópos kivizsgálás: az ÖSSZES LELET NEGATÍV. Ellenben panaszaim nem múlnak, és észrevettem hogy leginkább a jobb oldalon jelentkeznek: jobb deréktáji és néha alhasi fájdalom, izomfájdalom a hátban és a lábban (mindkettőben, főleg vádli), jobb vádlin két véraláfutás úgy hogy nem ütöttem meg, jobb karomon pici piros pöggyök jelentek meg vonalban. Továbbá észrevettem hogy vashiánynál a köröm töredezik, de ez szintén csak a jobb kezem körmein látszik, a bal egészséges. Munkám nem stresszes, magánéleti gondjaim nincsenek, hogy pszihés eredetű lenne a dolog. Tegnapi kontroll véreredményemben már nem látszik a vashiány (vas serum 16, határértékek 14-30 - B12 vitaminra is vizsgáltak, az is rendben van) viszont alacsony a limfocita (16, határérték 25-40, a három héttel ezelőttinél 26.3 ). Érdeklődnék hogy 1. ez mit jelent? 2. merre induljak el, mert háziorvosomnak már nincs több ötlete mi lehet ez. Csináltassak MRI-t? 3. Ha leukémia lenne azt kimutatná ez a két rutin vérvétel? Vagy az MRI? A vörös-és fehérvértestek és vérlemezkék száma normál határon belül volt mindkét esetben (ill. a három héttel ezelőtti, amikor már 1 hónapja fennálltak a tünetek, az itt van nálam papíron, a második esetet csak orvosom látta, de azt mondta hogy a limfocitán kívül nincs eltérés, gondolom a többi vérsejtet is nézték mert vashiányos vérszegénységet kerestünk, utóbbi nem igazolódott a kontrollnál). Illetve húgysav szérum 401 - határértékek 180-440, PLT 263, HGB 159, HCT 0,472. Azt olvastam hogy leukémiánál szokott véraláfutás és éjjeli izzadás, fáradtság megjelenni. Várom válaszát, tisztelettel.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a limfocita témában

        Kedves Levélíró! Nem, a legutolsó mondat nem igaz, a fáradtság és gyengeség a vérszegénység következménye, az éjjeli izzadás inkább lymphoma, a véraláfutás alacsony vérlemezkeszám vagy hemosztázis eltérés. Nincs semmi specifikus leukámiára abban amit leírt. MR nem mutat leukémiát, az a vérképből látszik. Az alacsony limfocita lehet átmeneti bakteriális fertőzés miatt, majd 2 hónap múlva meg kell nézni. Mindenre szépen meg volt vizsgálva. Én néznék hemosztázis labort a véraláfutás miatt, 2 hónap múlva vérképet, és vasat. Annak mondjuk nem ártana, ha meg lenne az oka, de nem mindig derül ki, valóban felnőtt korban vérzés, daganat ami kizárandó. Ha a vérkép limofcita nem rendeződik, vírus szerológia nézhető még meg, esetleg leletekkel hematológus a nyirkcsomóit tapogassa meg. Mást nem tud most csinálni, a panaszok semmire sem jellegzetesek. Tényleg, kis szünet után a laborokat érdemes megnézni. Ha akkor lenne vashiány, annak az okát sz.e. a területi belgyógászaton is segíthetnek megnézni.


        Kérdés: 2017. augusztus 10., 14:22; Megválaszolva: 2017. augusztus 10., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: