• Pajzsmirigy lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Nemrégiben voltam pajzsmirigy betegség miatt aspirációs citológián. Az alábbi eredmények születtek, ennek értelmezéséhez kérnék segítséget. Mit jelent a kenetből nyert eredmény, igényel-e műtéti beavatkozást? Válaszát előre is köszönöm! Pajzsmirigy aspiraciós cytológia A pajzsmirigy nem nagyobb, de a mirigyállomány diffúzan inhomogén, Mindkét lebenyben elszórtan számos elmosódortt szélű echoszegényebb terület láthtaó, de jobb oldalon egy nagyobb, 11 mm-es is megfigyelhető. Nem határolja őket típusos echoszegény zóna. Nem látható fokozott keringés jele. Ebből az elváltozásból történt a mintavétel ( 4 db kenet). Vélemény: Thyreoiditisre utaló morphológiai kép. Kenetek eredménye: Vizsgálati anyag: Pajzsmirigy aspiráció. ( 4 db kenet). Thyreoiditisre utaló morfológiai kép. Érkezés dátuma: 2017-08-18 Indítás időpontja: 2017-08-18 Makroszkópos leírás: 11853/17 A pajzsmirigy jobb lebenyében egy 11 mm-es elmosódott szélű, echoszegényebb terület látható, melyből aspiratio történt, 4 db kenet érkezett vizsgálatra. Mikroszkópos leírás: 11853/17 Véres kenetek vizsgálhatók melyekben lymphoid sejtek figyelhetők meg. Ezek dominálóan érett, kis lymphocyták,de megfigyelhetők kisebb számban tüszőeredetű lymphoid elemek is. A lymphoid elemek között mindössze egy-két Hüthle-sejtes átalakulást mutató apró hámsejt csoport észlelhető. Diagnózis / Vélemény: Chronicus lymphocytás (Hashimoto) thyreoiditisnek megfelelő cytologiai kép. TBS2 Lelet kelte: 2017-08-22 Labor adatok: TSH 3.600 FT3 4.65 FT4 15.68 CRP 17.30

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! Önnek már ismert volta pajzsmirigy alulműködése, amit leggyakrabban az un Hashimotó thyreoiditis okoz. Ez ultrhanggal olyan képet ad, mintha göbös lenne, de ezek nem valódi göbök, nincs határozott tokjuk, amit le is irt a vizsgált. A citológia is ennek megfelelő képet adott. Önnek van egy krónikus pajzsmirigy gyulladása, ami alaulműködést okoz. A Letrox szedésén kivül más teendőt nem igényel.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. augusztus 29., 18:28; Megválaszolva: 2017. augusztus 29., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: