• Emelkedett thyreoglobulin érték! Mire utalhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. a hamarosan 17 éves lányomnál tavaly szeptemberben derült ki a pajzsmirigy alulműködése. Azóta folyamatos kontrollok, vérvétel. Történt nyaki UH is, amely negatív lett. Tehát a vizsgálatot végző szakorvos nem látott göböket, a nyirokcsomók normál nagyságúak voltak. A carotisokban fali plakk nem ábrázolódott. És természetesen a pajzsmirigylebenyek normál nagyságúak (13X15X50 mm-esek) és szerkezetűek. Lassan 2 hónapja autoimmun eredetű pajzsmirigy gyulladás irányába történt vérvétel. A TSH még emelkedett volt, a Prolactin szintén ( visszanyerés után is). Autoimmun eredet irányába egy érték szerepelt a papíron, a többit még vizsgálták akkor. Thyr. peroxidase ab (TPO) normál értéket mutatott, nem volt emelkedett. Kontroll következett miután megkaptuk ezeket az eredményeket. A doktornő továbbra is Letrox szedését javasolta és azt mondta, nem autoimmun eredetű a pajzsmirigy alulműködése, a többi eredményre még vártunk. Sajnos lassan készültek el, pár napja kaptuk kézhez őket. A korábban említett TSH, Prolactin és TPO mellet szerepelt egy úgynevezett TRAK érték, ez normál tartományban van. Az aggasztó pedig ezután következett. A már fent említett thyreoglobulin érték a megadott határ felső csúcsának a 46-szorosa lett. A labor megjegyzést is fűzött hozzá: " A cutoff érték: total thyreoidectomiat követoen , <30 CV% - al". Normál értékeknél elég lett volna várni a következő kontrollig, ám így arra gondoltam, megkérdezzem a doktornőt (biztos, ami biztos), mire utal az ennyivel magasabb szintje a thyreoglobulinnak. Mégsem hívtuk fel, eszünkbe jutott, hogy éppen szabadságon van a főorvosnő. A késett eredmény pedig itt a kezünkben, ráadásul igencsak nem normál értékkel. A kérdésem az lenne, hogy mire utalhat a thyreoglobulin magasabb szintje? Ez még akár lehet "normális" is? Vagy más is állhat a háttérben? Válaszát előre is köszönöm szépen!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegségek témában

        Tisztelt kérdező! beteg A thyreoglobulin értéket a nagyobb pajzsmirigyállomány miatt van. Ezt nem is kellene nézni meglevő pajzsmirigy esetén, hiszen leginkább pajzsmirigy eltávolítás utáni követésre használjuk, hogy mennyi maradékállománya van a betegnek illetve az nő-e. Ha valami ok miatt nagyobb a pajzsmirigy, a Tg is magasabb lesz.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. július 03., 22:15; Megválaszolva: 2017. július 08., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó