• bélmütét utáni gázosodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr! 64 éves nő vagyok.2016.szeptemberében bélelzáródás miatt mütöttek.A mütét során sigma tumort találtak mely a bal ednexumot és retroperitoneumot is érintette.A műtétnél res.intest,crassi sec.Hartmann, Salpingo-oophorectomia és splenectomia mütétet végeztek, és sztomát kaptam ideiglenesen.A szövettani vizsg,eredménye:diverticulosis coli.Diverticulosis inde perforatio coli.Peritonisis acuta fibrinosa.A bal petefészekben follicularis tömlők.Malignitás sehol nincs.gócos bevérzések a lép állományában.2017.márciusában sztoma-helyreállitó mütétet végeztek rajtam.5 nap múlva vékonybél perforatio miatt reoperáció és secectio.A mütét után két hét múlva nagyon kellemetlen tünetek jelentkeztek.nagyon füszeres dolgokat nem eszem.ezen kivül bármit eszek napközben nincsen gond, de délután 5 óra körültől olyan nagyfoku hangos gázosodás távozik kibirhatatlan büzzel,puffadás egyéb tünetem nincsen.Visszatartani nem tudom, mert olyan gyakori, még éjjel is.Napközben csak elvétve van, azt tudom Wc.-re menéssel kontrolálniA mütétet végző orvosom szerint nem a mütéttől van, emésztési problémára gyanakodott és gasztroenterológushoz irányitott,hogy milyen gyógyszert irjanak fel. A gasztros Főorvosnő véleménye: has puha betap,nyomásérzékenységet nem jelez.élénk,hyperperistartikázó bélhangok.Malldigestio lehetősége miatt 3X 1 25000E Pangrol. A gyógyszert 3 hete szedem, a szelek távozása valamelyest csökkent, de már napközben is van kevesebb gáz távozás.Székletem rendben, azzal semmi gond,naponta van, és az nem ilyen büdös.Lelkileg nagyon nehezen élem meg,tönkremegyek lassan, mert a házasságom megy rá, hiába van nyitva az ablak, a lakásban érezni a bűzt,mely a nyitva levő ablak hatására csak csökken. A párom is nagyon nehezen viseli,és köztünk emiatt csak nő a feszültség .Soha megelőzően ilyen problémám nem volt és nem ehhez szokott. Javaslatra szedtem 6 napi 2 2 normixot és 1 hónapig normafloret. Kontrollra voltam vissza rendelve a gasztrora, ahol ismét azt mondták, hogy gasztro oka nincsen, a felirt gyógyszerrel próbálkozhatok, hogy emelem 3x2 tablettára, esetlegesen 3 x 3ra ,felirták hozzá a javaslatot a körzeti orvosom részére, és hozzájuk nem kell visszamennem.Jelenleg 3 x3 -at szedek, egy kicsit csökkent a panaszom, de még jelentősen fenn áll. Teljesen el vagyok keseredve, a lakáshoz vagyok kötve ,igy emberek közé menni sem tudok.Szégyellem ezt a helyzetet .Ön mit javasolna? van erre valami megoldás?

        Dr. Plósz János válasza a bélgáz témában

        A Normix kúra után érdemes lenne más pre- és probiotikum szedését megpróbálni, akár kombináltan is. A panaszt nagy valószínűséggel a megváltozott bélflóra okozza. Az eddigiek mellett a rendszeres, intenzív testmozgás is szükséges. Ha a panasz nem javul, egy széklettenyésztést is érdemes lenne nézni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. augusztus 09., 13:43; Megválaszolva: 2017. augusztus 14., 22:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: