• Haspuffadás - Életmód, vagy súlyos baj okozza?

        Szerző: WEBBeteg

        Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Kedves Hölgyem!

        A haspuffadás ellen az alábbit ajánlom figyelmébe: a puffadás és a teltségérzés kockázati tényezői. A puffadás leggyakoribb oka: a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, ezekben az esetekben az alábbi tényezők szokták a panaszokat előidézni:

        • Kevés rost fogyasztása. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükséges van a prebiotikumokra, melyeket a rostok jelentik számukra, ha nincs kellő rostbevitel, akkor az emésztés zavarttá válhat, székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgázképződés alakul ki.
        • Az elégtelen folyadékbevitel, szintén hajlamosít hasi panaszokra, székrekedésre, bélgázképződésre. A napi javasolt folyadékmennyiség 2-2,5 l legyen, és érdemes szénsavmentes vizet választani, ugyanis a szénsavas italok értelemszerűen gázképződést okoznak, a cukros italok pedig sok fölösleges pluszkalóriát jelentenek és erjedésnek indulnak.
        • A fokozott mértékű levegőnyelés értelemszerűen puffadást okoz, ez felléphet a kapkodó étkezések, rágógumizás, beszéd közbeni levegőnyelés közben.
        •   Az irritábilis bél szindróma és tünetei


          Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek.
          Az irritábilis bél szindróma és tünetei>>
          Az irritábilis bél szindróma számos változatos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás, mely gasztroenterológiai szakrendelésre vezeti a beteget. Oka egyrészt lelki, a stressz jelentős mértékben befolyásolja a tünetek alakulását, táplálkozási napló vezetése során, fény derülhet egyes élelmiszerek panaszt okozó hatására. A kórkép patofiziológiai alapja az, hogy a normális bélgázmennyiséget a kórképben szenvedő beteg fokozott bélfeszülésként, fájdalomként éli meg. Szervi okok is okozhatnak puffadást, ezek egy rész emésztőszervi, más része egyéb szervek elváltozásai miatt alakul ki.
        • Emésztőszervi ok lehet az epekövesség. Az epekövesség vezető tünete a puffadás, étkezést követően 1-2 órával jelentkező teltségérzés. Amikor az apróbb kövek az epeutakba jutnak, kifejezett görcsös hasi fájdalom, későbbi állapotban sárgaság, májfunkciós zavar, súlyosabb esetben epehólyag-epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki. Leggyakoribb oka táplálkozási eredetű, de mind terhességben, mind drasztikus fogyókúrában megváltozik az epehólyag működése, mely mindkét esetben kedvez a kövek kialakulásának.
        •   Szövődmények

          Az irritábilis bél szindróma miatti hasmenés és székrekedés aranyér kialakulásához vezethet. Emellett az irritábilis bél szindróma befolyásolhatja a munkáját, barátaival, családjával való kapcsolatát és a teljes élet élését. Időnként elkeseredhet, illetve hangulata elromolhat. Ha bizonyos ételeket kerül, akkor elképzelhető, hogy nem jut hozzá minden fontos tápanyaghoz.
          Az irritábilis bélszindróma kezelése>>
          A tejcukor-intolerancia is felelős lehet a puffadás kialakulásában, mely a laktáz enzim csökkent mennyiségét jelenti. Oka lehet egyrészt genetikai, előfordulhat olyan populációkban, akik tejterméket nem fogyasztanak, de kialakulhat akár ideiglenesen is egy-egy vírusfertőzés, a vékonybél nyálkahártyájának károsodása miatt, ez a regeneráció után helyreáll.
        • A lisztérzékenység is okozhat puffadást, jellegzetes tünetei még a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás. Kialakulásában genetikai tényezők játszanak szerepet, a glutén - mely egy növényi fehérje-gliadin nevű komponense ellen termelődnek ellenanyagok a betegek szervezetében. A betegeknek kerülnie kell a búzát, árpát és rozst tartalmazó élelmiszereket.
        • Számos egyéb gasztroenterológiai és nem emésztőszervi ok állhat még a hátérben, például emésztőszervi és nőgyógyászati daganatok, hormonális elváltozások, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyógyszer-mellékhatás, stb.
        Cikkünk a hirdetés után folytatódik

        Haspuffadás esetén hasznos a táplálkozási napló vezetése

        Amennyiben ön is tapasztalja a haspuffadás kellemetlen tüneteit, kezdjen táplálkozási napló vezetésébe, ebből fény derül a panaszt okozó ételekre. Kerülje a gyors étkezéseket, naponta többször egyen keveset, fogyasszon sok pre- és probiotikumot, bőven fogyasszon folyadékot, szénsavmentes ásványvíz formájában, amennyiben meg tudja oldani, kerülje a stresszt, illetve hatékony lehet még puffadás és teltségérzés, emésztési zavar tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer bevétele, ezek recept nélkül kaphatóak.

        45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos panaszok a diéta mellett, azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett, javasolt a rutin fizikális vizsgálat, társuló tünetek mellett a belgyógyászati vizsgálat.

        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról


        Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról>>

        A puffadás és a teltségérzés kezelése

        Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ.

        Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát, táplálkozási és életmódbeli hibát találunk, ezért elsőként, ha haspuffadásról panaszkodik a beteg, át kell tekinteni a táplálkozási szokásokat. Mindig fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, bő folyadék javasolt, mely leginkább szénsavmentes víz legyen, emellett rendszeresen ajánlott fogyasztani probiotikumokat.

         Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


        Az egyszerű szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a fehér lisztet, a cukrozott vagy szénsavas üdítőket, a puffasztó vagy székrekedést okozó ételeket kerülni szükséges.

        Ezek mellett a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény derül a panaszt okozó élelmiszerekre. A stressz és a kapkodó étkezés, a gyakori levegőnyelés is állhat a probléma hátterében, ezért naponta 5-szöri nyugodt, kis étkezés javasolt. Ezen változtatások mellé még javasolt puffadást csökkentő szerek szedése, ezek általában vény nélkül kaphatóak.

        Amennyiben a panaszt tejcukor érzékenység okozza, akkor a tejcukor bevitelének csökkentése vagy teljes enzimhiány esetén, a kihagyása és a laktáz enzim pótlása jelenti a megoldást. A tejcukrot nagyon sokféle élelmiszer tartalmazza, ezért teljesen kiiktatni az étrendből nehéz feladat, tehát fontos figyelembe venni azt, hogy az illető esetében van valamennyi laktáz aktivitás, és megengedhet magának valamennyi tejcukor-bevitelt vagy teljesen hiányzik az enzim. A tejcukor intolerancia nem egyenlő a tejfehérje allergiával, ha valakinél tejtermék fogyasztása során lép fel hasmenés, puffadás, akkor kivizsgálás szükséges a pontos ok tisztázásához. A lisztérzékenyek a gluténmentes étrend bevezetésével szabadulhatnak meg a kínzó tünetektől. Glutént tartalmaz a búza, az árpa és a rozs, ezeket szükséges kiiktatni az étrendből. Az epekövesség esetén javasolt, hogy a diéta zsír- és fűszerszegény legyen.

         Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?


        A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
        Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére? >>

        (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

        Legutóbb frissült: 2014.06.17 13:21

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Önök ajánlották
      •  


        Szóljon hozzá ön is!




        Hozzászólások (3)
        Írta: Gabi
        2013-08-14 22:22
        Nem akarok feleslegesen riogatni senkit, csak tényként közlöm, hogy, a férjem is nagyon puffadt de nem foglalkozott a panaszával a háziorvos. Háziorvost váltott, az új orvos azonnal egy maréknyi beutalóval küldte mindenféle vizsgálatra. Mire a vizsgálatoknak vége lett, kiderült, előrehaladott állapotú hasnyálmirigy rákja van, és menthetetlen. Tehát nem szabad beletörődni, hogy puffadok, ez van. A puffadásnak oka van, addig menjen orvostól orvoshoz amíg ki nem derül az oka. Még időben.

        Írta: Jurij
        2011-04-15 21:13
        A cikk jó és az átlag ember számára közérthető. Egyetlen, de nagyon fontos hibát találtam. Ez a fránya ásványvíz. Igazán egészséges italunk csak egy van a tiszta víz. Minél közelebb kerűl a desztilláltvíz minőséghez, annál jobb. Az ásványvizeinkben nagy az oldott ásványianyag tartalom, ezért alkalmatlan a szervezetet tisztító funkció ellátására. Az ásványi anyagokat nem a vízből vesszük fel, ez csak egy mítosz. Felejtük el az ásványvizeket! Érdemes beszerezni egy víztisztítót és máris megtaláltuk a jó megoldást!

        Írta: Ákos
        2010-09-08 19:16
        A cikk érdekes, kár, hogy a sok idegen szó miatt kevés ember érti meg pontosan. pl. sokan nem tudják mi a probiotikum. (Ha az ember a Közértben kérne egy kiló probiotikumot, valószínűleg furcsán néznének rá.) Tudnék órákig beszélni a szakmámról, hogy sokan egy kukkut sem értenének belőle. Ez kinek lenne jó?

      • Legfrissebb cikkek