Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

A puffadás leggyakrabban a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, ezekben az esetekben az alábbi tényezők szokták a panaszokat előidézni:

  • Kevés rost fogyasztása. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükséges van a prebiotikumokra, melyeket a rostok jelentik számukra, ha nincs kellő rostbevitel, akkor az emésztés zavarttá válhat, székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgázképződés alakul ki.
  • Az elégtelen folyadékbevitel, szintén hajlamosít hasi panaszokra, székrekedésre, bélgázképződésre. A napi javasolt folyadékmennyiség 2-2,5 l legyen, és érdemes szénsavmentes vizet választani, ugyanis a szénsavas italok értelemszerűen gázképződést okoznak, a cukros italok pedig sok fölösleges pluszkalóriát jelentenek és erjedésnek indulnak.
  • A fokozott mértékű levegőnyelés értelemszerűen puffadást okoz, ez felléphet a kapkodó étkezések, rágógumizás, beszéd közbeni levegőnyelés közben.
  • Az irritábilis bél szindróma számos változatos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás, mely gasztroenterológiai szakrendelésre vezeti a beteget. Oka egyrészt lelki, a stressz jelentős mértékben befolyásolja a tünetek alakulását, táplálkozási napló vezetése során, fény derülhet egyes élelmiszerek panaszt okozó hatására. A kórkép patofiziológiai alapja az, hogy a normális bélgázmennyiséget a kórképben szenvedő beteg fokozott bélfeszülésként, fájdalomként éli meg. Szervi okok is okozhatnak puffadást, ezek egy rész emésztőszervi, más része egyéb szervek elváltozásai miatt alakul ki.
  • Emésztőszervi ok lehet az epekövesség. Az epekövesség vezető tünete a puffadás, étkezést követően 1-2 órával jelentkező teltségérzés. Amikor az apróbb kövek az epeutakba jutnak, kifejezett görcsös hasi fájdalom, későbbi állapotban sárgaság, májfunkciós zavar, súlyosabb esetben epehólyag-epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki. Leggyakoribb oka táplálkozási eredetű, de mind terhességben, mind drasztikus fogyókúrában megváltozik az epehólyag működése, mely mindkét esetben kedvez a kövek kialakulásának.
  • A tejcukor-intolerancia is felelős lehet a puffadás kialakulásában, mely a laktáz enzim csökkent mennyiségét jelenti. Oka lehet egyrészt genetikai, előfordulhat olyan populációkban, akik tejterméket nem fogyasztanak, de kialakulhat akár ideiglenesen is egy-egy vírusfertőzés, a vékonybél nyálkahártyájának károsodása miatt, ez a regeneráció után helyreáll.
  • A lisztérzékenység is okozhat puffadást, jellegzetes tünetei még a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás. Kialakulásában genetikai tényezők játszanak szerepet, a glutén - mely egy növényi fehérje - gliadin nevű komponense ellen termelődnek ellenanyagok a betegek szervezetében. A betegeknek kerülnie kell a búzát, árpát és rozst tartalmazó élelmiszereket.
  • Számos egyéb gasztroenterológiai és nem emésztőszervi ok állhat még a háttérben, például emésztőszervi és nőgyógyászati daganatok, hormonális elváltozások, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyógyszermellékhatás stb..

Haspuffadás esetén hasznos a táplálkozási napló vezetése

Amennyiben ön is tapasztalja a haspuffadás kellemetlen tüneteit, kezdjen táplálkozási napló vezetésébe, ebből fény derül a panaszt okozó ételekre. Kerülje a gyors étkezéseket, naponta többször egyen keveset, fogyasszon sok pre- és probiotikumot, bőven fogyasszon folyadékot szénsavmentes ásványvíz formájában, amennyiben meg tudja oldani, kerülje a stresszt, illetve hatékony lehet még puffadás és teltségérzés, emésztési zavar tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer bevétele, ezek recept nélkül kaphatóak.

45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos panaszok a diéta mellett, azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett, javasolt a rutin fizikális vizsgálat, társuló tünetek mellett a belgyógyászati vizsgálat.

A puffadás és a teltségérzés kezelése

Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ.

Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát, táplálkozási és életmódbeli hibát találunk, ezért elsőként, ha haspuffadásról panaszkodik a beteg, át kell tekinteni a táplálkozási szokásokat. Mindig fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, bő folyadék javasolt, mely leginkább szénsavmentes víz legyen, emellett rendszeresen ajánlott fogyasztani probiotikumokat.

Bővebben A puffadás kezelési lehetőségeiről részletesen

Az egyszerű szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a fehér lisztet, a cukrozott vagy szénsavas üdítőket, a puffasztó vagy székrekedést okozó ételeket kerülni szükséges.

Ezek mellett a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény derül a panaszt okozó élelmiszerekre. A stressz és a kapkodó étkezés, a gyakori levegőnyelés is állhat a probléma hátterében, ezért naponta 5-szöri nyugodt, kis étkezés javasolt. Ezen változtatások mellé még javasolt puffadást csökkentő szerek szedése, ezek általában vény nélkül kaphatóak.

Amennyiben a panaszt tejcukor érzékenység okozza, akkor a tejcukor bevitelének csökkentése vagy teljes enzimhiány esetén, a kihagyása és a laktáz enzim pótlása jelenti a megoldást. A tejcukrot nagyon sokféle élelmiszer tartalmazza, ezért teljesen kiiktatni az étrendből nehéz feladat, tehát fontos figyelembe venni azt, hogy az illető esetében van valamennyi laktáz aktivitás, és megengedhet magának valamennyi tejcukor-bevitelt vagy teljesen hiányzik az enzim. A tejcukor intolerancia nem egyenlő a tejfehérje allergiával, ha valakinél tejtermék fogyasztása során lép fel hasmenés, puffadás, akkor kivizsgálás szükséges a pontos ok tisztázásához. A lisztérzékenyek a gluténmentes étrend bevezetésével szabadulhatnak meg a kínzó tünetektől. Glutént tartalmaz a búza, az árpa és a rozs, ezeket szükséges kiiktatni az étrendből. Az epekövesség esetén javasolt, hogy a diéta zsír- és fűszerszegény legyen.

Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?
A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg. Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére?

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.