• VAN RÁ GYÓGY MÓD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 20 éves vagyok,4 éve kezdtem erre a betegségemre felfigyelni akkor kezdődött ez el,hogy az étel mindig elakad a torkomba,minden 2. 3. falat és csak vízzel tudom letolni.Ma odáig jutottam, hogy felkeresek itt is ezen az oldalon egy orvost hátha valamit tud segíteni. Voltam kivizsgálásokon,2x is endoszkópos vizsgálatot végeztek rajtam. Vettek szövettan mintát,amiről készítettem fotót.Sajnos ez engem manapság nagyon zavar,főleg hogy nem tudok hízni(65 kg vagyok 177 cm magas),nem tudok egy kiadós ebédet enni,és élvezni Adtak 2 hónapja kb egy savcsökkentőt amit 3 hónapig kell szedjek,de eddig nem segített semmit.Az orvos azt javasolta, hogy kipróbálunk egy Szteroidos kezelést,hátha segít ha ez a savlecsökkentő nem.Nos ebbe én szerintem nem fogok belemenni ,mert sokat olvastam róla,egy ismerősöm is szedte(epilepszia miatt azt hiszem)de nem segített semmit se rajta,elhízott felpuffadt az arca amit én nagyon nem szeretnék.. Önnek a segítségét kérném,hogy lehetne rá valami más gyógymód,akár gyógyszeres kezelés akár valami más kezelés?Csak a szteroidot szeretném kihagyni. Az orvosok azt mondták,hogy ez a betegség egy modern újfajta ritka betegség.Az asztmából alakult ki az orvosok szerint ,kiskorom óta asztmás vagyok ,mára már kinőttem,és jelentkezett ez helyette. Allergiás is voltam kiskorom óta ami szintén megszűnt majdnem teljesen,és maradt ez az egy panaszom,hogy elakad az étel a torkomba. A gyomorsav egy része vissza jön a alsó nyelőcsőbe,ami okozza a folyamatos gyulladást,ezért adtak savlecsökkentőt (Emozul-t 40mg napi 2x kell szednem). Utána olvasgattam mindennek,ugyan azok a panaszok mint ami levan írva a REFLUX-nál sokszor még a víz érzete is olyan mintha meg akadva,vagy lehet megis áll egy pillanatra. Kondizni járok már 3. hónapja,szedek táplálék kiegészítőket,és sajnos ennél is probléma adódott. Meg iszom a fehérjét,kiszárad a torkom ,volt már rá példa hogy kihánytam,szinte viszket tőle a torkom,irritálja az egész ,pedig hígan ittam mindig,de a tegnapi eset után abbahagyom. Ugyan is megittam (hígan 30g/400ml víz). Ittam rá utána tiszta vizet hogy ne legyen semmi gond,de 10 perc eltelte után éreztem h kiszáradt,fel is dagadt belülről a torkom,a víz is alig alig akart lemenni,kirázott a hideg,ment tőle a hasam is,egyszer ereztem hogy a torkomból vissza jött valami égő hányás savas ízű folyadék. 2 óra hosszába telt míg jobban éreztem magamat. Másnap szinte még éreztem, hogy a torkom nem a régi,nehezebben mentek le a falatok,de kezdett jobb lenni. Örülnék ha tudna segíteni valamiben,mert így élni,nem nagy boldogság.. Augusztus vége fele kell vissza mennünk Szegedre ,akkor beszéljük meg hogy tovább.( Ekkor akarnák a szteroid kúrát) Volt már rá példa,hogy meg akadt az étel,vitamin tabletta a torkomon,Amikor az étel akadt meg ,akkor teljes stop lett a torkomba,levegőt nehezebben is kaptam,egy csepp folyadék nem ment le,egyből mentünk a sürgősségire ott infúzióra kötöttek majd altatásban ,lenyomták kiszedték a falatot a torkomból. Ez mikor megtörtént, kb 2éve azóta nagyon figyelek az evésre.. Pár hónapja egy vitamin tabletta akadt meg a torkomon,nagyobb méretű és szinte a szerencsének köszönhetem h lement,lenyúltam a kezemmel,kapkodtam össze vissza levegőt nem kaptam,de hála az istennek lement,többször is meg fulladhattam volna már életem során,ezért is kerestem fel itt is egy orvost,hátha valami segítséget tudna nyújtani. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a nyelészavar témában

        Ha az eosinophil oesophagitis szövettanilag is igazolódott, akkor érdemes lokális steroid kezeléssel megpróbálkozni, mert jelentős javulást hozhat (az inhalációs steroid, Pulmicort, Flixotide lenyelve). A lokális steroid kezelés sokkal kisebb eséllyel és mértékben okoz bármilyen mellékhatást. Emellett érdemes allergént keresni és ha sikerül találni, azt a diétából eltávolítani (a fehérje kiegészítőben biztos volt olyan összetevő, amire túlérzékenységi reakciója van, sajnos ez a nyelőcső gyulladását is rontja).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 19., 19:12; Megválaszolva: 2017. június 23., 07:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: