Nem tudom, hogy jó ötlet-e
Tisztelt Doktornő! A barátom a családjával tatár bifszteket fog vacsorázni, és én is hivatalos vagyok rá. Nem tudom, hogy jó ötlet-e. Általában bélszínből szokták készíteni, de ők combhúsból készítik. Mivel teljesen nyers, és a marhahúsról van szó, félek, hogy esetleg galandférget kaphatok tőle. Az interneten kutakodtam, de semmi megnyugtatót nem találtam a nyers marhahús fogyasztására, így azon gondolkodom, hogy fogom visszautasítani. Maga a galandféreg tudom, hogy nem egy veszélyes élősködő, kiirtása egyszerűen gyógyszerrel történik, de én fogamzásgátlót szedek. Ha esetleg 3 hónap múlva egy kifejlődött példány elkezdené "megenni" a fogamzásgátlót, amit szedek, és én abban a tudatban szedem, hogy az még hat, később elég nagy kellemetlenséggel találhatom szembe magam. Nem tudom, hogy, mennyire van alapja az aggodalmamnak, szeretném, ha a doktornő felvilágosítana a következményekre, és hogy ennek mégis mekkora az esélye.
Dr. Szanyi Andrea válasza fertőzés témában
Kedves Kérdező! Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülő húsok hatósági állatorvosi ellenőrzésen esnek át, így valószínűleg nem fertőzöttek. Háztáji vágásból származó húsfélére ez nem feltétlenül igaz. Nyershús, bélszín fogyasztása csak megbízható eredet esetén javasolt. Bélszínből az egész világon készítenek tatárbifszteket, fertőzés veszélye nélkül. Ha Önnek kétségei vannak a fogyasztásával kapcsolatban, akkor egyen valami mást. A tatárbifszteket bélszínből készítik, más húsfélét nem javasolt nyersen fogyasztani. A bélférgek nem fogyasztanak gyógyszereket, a táplálékelvonás következtében a gazdaszervezet legyengülését okozzák.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.