• magas koleszterinszint kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 41 éves vagyok. Nincs túlsúlyom és egészséges életmódot élek,nem eszem zsíros ételeket, káros szenvedélyem nincs. A koleszterinszintem átlagban mégis 7 körül mozog. Felírtak nekem 20 mg-os atorvastatint de attól lábfájdalmak jelentkeztek, laboratóriumi eltérések nélkül. (Pontosabban egy kis lipáz ás amiláz emelkedés volt, ami aztán rendeződött is, de a máj és vese panelben semmi gond nem volt a vérképben.) A lábfájás miatt átállítottak Lipidil Supra-ra, annak ellenére, hogy a triglicerid szintem mindig is teljesen normális volt. Amíg az sztatint szedtem normálizálódott a koleszterinszint, most a lipidil szedése mellett is ugyanannyi mintha nem szednék semmit. Két kérdésem lenne. Egyik, hogy hány nap szedés után kellene jelentkeznie a gyógyszer jótékony hatásának? Másik pedig, hogy biztos, hogy van értelme szedni lipidcsökkentőt ha a triglicerid szint normális? Nem akarom én felülbírálni a gyógyszert felíró orvost, hiszen őt is a jószándék vezeti, de neki is feltettem ezt a kérdést és nem kaptam rá érdemi választ. Én együtt tudnék élni a sztatin okozta lábfájdalmakkal, ha ez nem okoz valami maradandó károsodást és ha ez a gyógyszer tesz jót a koszorúereknek. Mit javasol? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas koleszterin témában

        Kedves Kérdező! Sajnos van olyan állapot, a koleszterin anyagcsere zavara, amely miatt diéta ellenére is lehet magas a koleszterinszint. Ilyenkor gyógyszeres kezelés lehet a megoldás a szövődmények elkerülése érdekében. Többféle kezelési lehetőség van, amennyiben az egyiknek mellékhatása alakul ki, van lehetőség mást is kipróbálni. A kezelés mikéntje sok körülménytől függ, érdemes lipidológiában jártas szakorvos segítségét kérni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. szeptember 01., 00:42; Megválaszolva: 2017. szeptember 02., 20:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: