• Mammográfia lelet - Mellrákom van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly januárjában elmentem mammográfiára és azóta rettegésben élek. Van egy 7 éves kislányom akit szeretnék felnevelni. A mammográfus elpasszolt a nőgyógyászhoz,az meg vissza.Fiatal vagyok még hormonkezelésre, de járjak utánn,hogy mi okozza ezt az egészet csak ennyit mondanak.Legutóbbi eredményeim: Jobb emlő K-2 benignus külső-felső guadransban 11 óránál a bimbóudvar szélénél egy 0.5cm-es kemény mobilis terime tapintható. Mindkét emlő U-2 benignus mindkét oldalon periareolasian több apró folyadéktartalmú képlet látható 10mm mélyen.A jobb emlőben asymetrikus mirigysziget látható.37 éves vagyok. Lehet,hogy a változó kór miatt van ez? Lehet, hogy rákos leszek?stb?

        WEBBeteg szakértő válasza a ciszta témában

        Kedves Kérdező!

        Nem tudom, miért ment el mammográfiára?
        Mi volt a panasz?
        Volt-e egyáltalán valami panasz, tünet?
        A leírás alapján többszörös mirigyes-cystás emlőbetegség, ú.n. "mastopathia" áll fenn, ami nem rosszindulatú, semmi köze a rákhoz.
        A menstruációs ciklussal összefüggésben (a vérben keringő hormononktól függően) változik, egyszer kisebb, egyszer nagyobb, kissé érzékenyebb, vagy éppen nem érzékeny.
        A folyadéktartalmú dolgok azok a tejmirigyekben lévő ki cysták. A jobb emlőben leírt 0.5 mm-es kemény, mozgatható göböcske pedig valószínűleg fibroadenoma. Mindegyik jóindulatú ("BENIGNUS"!!!!!!!).
        7 éves kislányához gratulálok, fel fogja nevelni, ott lesz az esküvőjén is. Majd jönnek az unokák is.
        Megbízható ultrahangos vizsgálatot kellene elsősorban végezni a havivérzés utolsó napja után egy héttel, mert 37 éves korban még olyan sűrű ("denz") az emlőmirigy állománya, hogy a mammográfia sok mindent lát, de sok mindent nem lát a masszív emlőállománytól.
        Az ultrahang egyrészt nem fáj (nem kell összenyomni az emlőt), másrészt szintén el tudja különíteni a normális mirigyállományt a kóros elváltozásoktól. Rendszeresen végezhető, tehát össze lehet hasonlítani a mostani helyzetet egy régebbi képpel, vagy mondjuk 3-6 hónap múlva megint készülő képpel. Ha mégis gyanús lenne valami, úgy finom tűvel célzottan (az ultrahang vizsgálat közben pontosan megcélozva) sejteket lehet kiszippantani a gyanús területről, és a mintát mikroszkóposan értékelni.
        Leírása alapján nem kell izgulni, de azt tudni kell, hogy hazánkban az emlőrák minden nyolcadik/kilencedik nőt előbb-utóbb eléri élete során, tehát gyakori betegség. Nem véletlenül ajánljuk a rendszeres szűrést: 37 éves korban leginkább az ultrahangot. Különösen akkor, ha a családban több asszonynak emlőrákja volt (esetleges genetikai hajlam).
        Nem írja, hogy hol lakik, mert akkor tudnék javasolni konkrét vizsgáló-helyeket, ezért csak annyit hirtelen:
        Egyetemi városokban (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen) az egyetemi Radiológiai Klinikák, megyeszékhelyeken a Megyei Kórházak, például Kaposváron kiválóan működnek. Budapesten a nagyobb kórházakat kellene felkeresni (Országos Onkológiai Intézet, Uzsoki utcai Kórház, Bajcsy Zsilinszky Kórház, János Kórház, Tétényi úti Kórház, stb.), de vannak speciális emlővizsgáló helyek (pl. Mamma Klinika Bp, II. ker. Horváth utca), vagy jól felszerelt magánrendelések is (Gaba Medical Center Bp, XV. Apolló utca 61, HT Medical Center Bp, XVII. Pesti út, stb).

        Kézcsókkal, jó egészséget

        Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-04 17:07:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: