• Autoimmun betegség lehet? Miféle?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Csuth Ágnes! Segítségét szeretném kérni, nem tudom, hogy mely irányban kérjek további, célra vezető orvosi vizsgálatokat. Az elmúlt hónapokban bőrszínű, illetve némelyik halvány barnás színű szemölcs szerűségek jelentek meg a comjaimon, a kézfejemen (a nagy ujj végénél), s már több van az arcomon is! S sajnos egyre terjednek (nem tudom, de úgy érzem, hogy mosakodáskor és/vagy krém használatától is). Nagyon hullik a hajam is, s a fejbőröm is viszketni kezdett egy kicsit. Főleg elől (a két forgónál), s oldalt, a halántékom és a füleim környékén vettem észre a hajritkulást, de nyilván hátul is hullik. A kihullott hajszálak végén kis fehér valamiket láttam, talán korpa (?) lehet. Jártam bőrgyógyásznál, nem sokat mondott, hiába kérdeztem, csak írta a recepteket :-( Isoprinosine tabletta, E-vitamin, brokkoli, egyéb zöldség -és gyümölcsfélék (amelyeket egyébként is eszem, sőt az utóbbi időben sok halat is eszem, főleg tengerit) emésztést javító készítményeket, valamint Supradyn F drazsét javasolt. Amikor a bőrgyógyásznál jártam, még nem volt ennyi szemölcsöm (ha ez egyáltalán az, s nem ciszta-szerű). Már elfogyott a vírusokra való Isoprinosine, a többi vitamint még szedem, de sajnos ezek a szemölcs (vagy ciszta?)-félék csak szaporodnak. Az utóbbi 1-2 évben fogytam is (a 64 kg testsúlyomból kb. 10 kilót), bár amióta már nem csupán barna rizs és zöldség-gyümölcs diétán vagyok, azóta sikerült 1.5 kg-ot felszednem az elmúlt hónapban. Az elmúlt kb. 2-3 évben a székrekedési problémák is jelentkeztek, s sajnos egy kb. 3 cm-es endometriálisnak tűnő petefészek cisztát is találtak UH-val (100%-os eredmény nincs, mert laparoszkóppal nem nézték, nem javasolják). Sok a nőgyógyászati gyulladásom és/vagy bakteriális vagy vírusos (?) fertőzésem, jelei is vannak, mentem is vele orvoshoz, de hiába, amit adtak, lokális kezelést, az nem használt (vagy csak 1-2 hétig). Nőgyógyászatilag fizikális, UH és rákszűrést végeztek (az utóbbi rendben volt). Már kétségbe vagyok esve, mert már egy jó ideje járok orvoshoz, s nem jutottam előrébb. Egy éven belüli pajzsmirigy vizsgálatom rendben volt (TSH, T3, T4 és anti-TPO), a vérképemet sem találták rossznak, de azért voltak intő jelek, hogy valami(k) nem működnek jól: a véreredményben magas volt a vas, s kálium és a magnézium értékek is a felső referencia határt súrolták. Az orvos szerint nem attól magas, hogy sok van belőle, hanem attól, hogy nem szívódik fel. Ha viszont nem szívódik fel, akkor a kérdés az, hogy mitől, miért nem? Erre sajnos a mai napig nem kapok választ. Nekem az a sejtésem, hogy itt anyagcsere probléma és/vagy autoimmun betegség állhat fenn. De akkor mi a további teendő? Hová, mely szakorvosokhoz fordulhatnék, ha a háziorvos által kért laborvizsgálatokból nem tudtam meg (nem mondtak) többet? Szeretném végre tudni ezeknek a problémáknak a fő (rejtett?) okát, mert addig hiába szedek ezt-azt, csak az időm és a pénzem megy rá, na meg az idegeim mennek tönkre. Sajnos már így is rengeteget stresszelek miatt (is), s nagyon rosszul alszom, vagyis alig alszom már évek óta (erre is csak enyhe nyugtatót kaptam, de sajnos ettől sem tudok aludni). Kérem adjon valami hasznos tanácsot, mit tehetnék, hová fordulhatnék, milyen vizsgálatokat kérhetnék? Szíves segítségét nagyon köszönöm. Várom a válaszát. Tisztelettel: H. Marianna

        Dr. Csuth Ágnes válasza a autoimmun betegség témában

        Kedves Marianna! Harmadik levelénél találja a választ.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. július 08., 15:30; Megválaszolva: 2011. július 11., 13:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: