A D-vitamin előnyös hatásai az immunrendszerre

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A D-vitamin bizonyítottan részt vesz az immunrendszer normális működésének fenntartásában, a D-vitamin szintjének megfelelő szinten tartása elengedhetetlen immunrendszerünk optimális működéséhez. Míg azonban a vitaminhiányos állapot megszüntetése fontos, a D-vitamin túladagolása felesleges, illetve kerülendő.

A D-vitamin elengedhetetlenül fontos az immunrendszerünk működése szempontjából is, az a megfelelő csontsűrűség fenntartásában betöltött szerepéhez hasonlóan elfogadott állítás az orvostudományban.

D-vitamin a fertőzés elleni küzdelemben

Egyrészt, a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességének fenntartásában, a fertőző betegségek elleni védekezésben is. Számos vizsgálat és kutatás támasztja alá, hogy a megfelelő D-vitamin szint csökkentheti a légúti fertőzések, például nátha, megfázás, továbbá az influenza és a COVID-19 súlyosságát.

A D-vitamin befolyásolja az immunsejtek, a T-sejtek, B-sejtek aktivitását, ezáltal segítve a fertőzések elleni küzdelmet és a gyógyulást. Ezenkívül a D-vitamin szabályozza az antimikrobiális peptid termelését, amelyek fontos szerepet játszanak a baktériumok és vírusok elleni védekezésben.

Bővebben Távol tartja-e a D-vitamin a náthát?

Nem aktiválódnak a T-sejtek
A T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja) kutatások szerint kevésbé aktívak betegségek esetén, amennyiben a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony. Az immunsejteknek szükségük van a D-vitaminra ahhoz, hogy működésbe lépjenek, ha a vitamin viszont hiányzik a vérből, akkor csak "alszanak". "Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni" - magyarázta Carsten Geisler, a Koppenhágai Egyetem kutatója a Nature Immunology című folyóiratban megjelent tanulmányuk kapcsán. (MTI)

D-vitamin és autoimmun betegségek

Másrészt, a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában és a gyulladásos folyamatok kontrollálásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin hiánya kapcsolódik autoimmun betegségek, például a pszoriázis (pikkelysömör), 1-es típusú cukorbetegség, rheumatoid arthritis, sclerosis multiplex, a gyulladásos bélbetegségek (IBD) és a lupus (SLE) kialakulásához. A kutatások szerint autoimmun betegségekben egyrészt mérsékeltebb az immunrendszer saját sejtekkel szembeni reakciója, másrészt egyes kutatások szerint megfelelő D-vitamin-ellátottság mellett jobban fel is ismeri saját sejtjeit az immunrendszer.

A D-vitamin gyermekkori hiánya genetikai hajlam esetén szerepet játszik a sclerosis multiplex kialakulásában is. Ebben az autoimmun betegségben a szervezet T-sejtjei tévesen idegenként azonosítják a szervezet saját sejtjeit, ezért megtámadják azokat, sok szervet érintő gyulladást hozva létre. Kutatók szerint amennyiben a betegséggel összefüggő génváltozat D-vitamin-hiánnyal társul, rontja a szervezet azon képességét, hogy csökkentse a tévesen működő T-sejtek aktivitását. A betegség oka tehát genetikai eredetű, ám a káros hatások előidézésében szerepet játszik a D-vitamin hiánya is.

A D-vitamin pótlásának szerepe

Kutatások egyértelmű összefüggést találtak a vérben mért D-vitamin-szint, a 25(OH)D és a különböző immunológiai kórképek előfordulása között. Ebből azonban nem következett az, hogy a D-vitamin pótlása egyértelműen előnyösen hatott volna a betegség lefolyására, a kutatások ellentmondásos eredménnyel zárultak. Erre magyarázat lehet, hogy a D-vitamin biológiailag aktív formájának, a calcitriolnak a szervezetben történő előállítása bonyolult biokémiai folyamat, ezért minden betegben más módon történik az étrend-kiegészítő formájában bevitt vitaminok átalakítása és hasznosítása.

A kutatók ezért elsősorban a megelőzés szerepére hívják fel a figyelmet, és a D-vitamin természetes forrásokból történő pótlását, valamint az elegendő napfény szerepét hangsúlyozzák. D-vitamin-hiány esetén fontos a vitaminpótlás, különösen gyermekkorban, fiatal felnőtt korban, valamint a terhesség alatt. Az immunológiai betegségek kialakulása után a D-vitamin bevitelének hatása még nem tisztázott, további kutatások szükségesek.

Lásd még D-vitamin hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

A D-vitamin
D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására. A vitaminpótlással azonban vigyázni kell, ugyanis nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Bővebben a D-vitaminról.

WEBBEteg összeállítás
Források: Vitamin D and immune function (PubMed); An Update on the Effects of Vitamin D on the Immune System and Autoimmune Diseases (MDPI); MTI

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.