• Nem differenciált autoimmun betegség!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő! Kérem szíves véleményét az alábbi immunlelet alapján: Antinukleáris AT 1:40: homogén/foltos, 1:200: foltos DE: jelent valamit az alábbi 2 érték? nagyon megijeszt!! Antinucleáris AT-májsejt szubsztráton pozitív illetve gyomor parietális sejt elleni AT szintén pozitív lett, ezekre nem mondott semmit az orvos!!Kérem nyugtasson meg, ugye nincs semmi a májammal vagy a gyomrommal, panaszom nincs! Mivel pajzsmirigy alulműködésem van és az ANTI TPO 39, ANTI TG 292, ilyen irányba küldött az orvos, megyek ultrahangra illetve biopsziára. lehet hogy csak a pajzsmirigyemre irányul az autoimmun betegség?? Ezen kívül ízületi izotópos vizsgálatra küldött az orvos, mivel a reuma faktor 58 már jó ideje. Egyéb fontos értékek: Anti Ena panel anti SSA és SSB pozitív, aDNA 25. Süllyedésem 60. Jó irányba indultunk? Nyugtasson meg, hogy nem a májam/gyomrom van veszélyben!!! Ugye autoimmun betegséggel is lehet teljes életet élni? ma nagyon nagy pánik kerített hatalmába, mikor ezt a sok érték pozitivást láttam! köszönöm a választ!

        Dr. Szántó Antónia válasza a Autoimmun betegség témában

        Tisztelt Kérdező! Az immunszerológiai leleteket a beteg tünetei és panaszai nélkül értékelni szakmai hiba lenne. Az eltérések egy része határérték, aminek egyáltalán nem biztos, hogy van jelentősége. Egy másik részük lehet jele egy autoimmun betegségnek, de ha nincsenek hozzá megfelelő klinikai tünetei, akkor valóban a címben feltüntetett "nem differenciált autoimmun betegség" állhat fenn, ha van valamilyen releváns panasza is. Ez a fázis az autoimmun betegséget megelőző stádium, amikor még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen autoimmun betegség fog Önnél kialakulni (persze az is lehet, hogy semmilyen). De, hogy megnyugtassam: önmagukban ezek a leletek még nem jelentik azt, hogy bármilyen baj lenne a májával vagy a gyomrával.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. január 19., 18:53; Megválaszolva: 2011. január 21., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: