• ASCA pozitivitás Crohn betegségen kívül mire utalhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A múltamban sajnos elég súlyos diagnózisok szerepelnek már ( masszív pulmonális embólia, jobb kamrai thrombus miatti embolectomia), ami miatt életfogytik véralvadásgátló kezelésben részesülök. A rendszeres vizsgálatok muatatták ki, hogy hosszú ideje tartósan vas -és ezzel párhuzamos folsavhiányos állapot áll fenn. ennek tisztázása során derült ki igen nagymértékű ASCA pozitivitásom (100 feletti érték) Ebből az orvos egyértelműen Crohn-ra gondolt, azonban hasi UH és CT is negatív lett. Most annyit mondott, két hónap múlva megismételjük az ASCA vizsgálatot, de nem tud mit mondani, mert az ASCA 98 %-osan specifikus a Crohn-ra. Kérdésem az volna, milyen más esetleges problémának lehet a jele az ennyire magas ASCA szint? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun témában

        Kedves Kérdező, a kísérő tünetei alapján még lisztérzékenység (coeliakia, glutén szenzitív enteropathia) merül fel az ASCA pozitivitás hátterében. Erre is vannak antitest vizsgálati lehetőségek, de legalább első alkalommal egy duodenoscopia (vagy jejunoscopia), tehát tükrözés is szükséges, hogy szövettanilag is alátámasztott legyen.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. január 07., 16:34; Megválaszolva: 2011. január 11., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: