• Scleroderma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr ,szeretnem tudni mi a lefolyasa a betegsegnek,es mi a kovetkezmenye?koszonom

        WEBBeteg szakértő válasza a scleroderma témában

        Tisztelt Kérdező!

        A betegségnek többféle lefolyása lehetséges:
        Ha csak a bőrt érinti, de belszervi érintettség nincs, akkor a hideg elleni védekezéssel, a kezek fájdalmas ellilulásának (Raynaud-szindróma) kezelésével egész jó életminőséget lehet fenntartani, sajnos a bőr megkeményedése esztétikailag így is nagyon zavaró lehet. Ezekben a formákban is jöhet azonban később tüdőérintettség, amelyet komoly immunrendszerre ható gyógyszerekkel kell kezelni.

        Másik variáns az ún. CREST-szindróma, amely bőralatti mészcsomókból, az ujjak bőrének megkeményedéséból, az említett Raynaud-jelenségből, nyelési zavarokból és kis értágulatokból áll, ez is egy jobbindulatú forma.

        A legsúlyosabb forma a diffúz scleroderma, amikor a bőr nagy része érintett, emellett tüdő-, veseérintettség és egyéb autoimmun jelenségek illetve betegségek is jelentkezhetnek, és sajnos nincs is minden tünetre, következményre egyértelműen hatásos gyógyszer, bár rohamos a fejlődés ezen a területen is.

        Üdvözlettel,
        Dr. Szántó Antónia immunológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-01 15:52:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 14:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: