• augmentin mellékhatása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Sajnos, mivel tanárként nagyon sok emberrel találkozom és dolgozom, gyakran begyullad a mandulám, ill. tüszősen gyullad. Azért is gond ez nekem, mert ének tanárként ez hátráltat a munkámban. Persze a megfázásos időszakokban, de ez éppen elég. Karácsony előtt ismét beteg lettem, az orvosom azt modta, hogy  nemcsak a torkom csúnya, hanem úgy hallja, hogy a tüdőm is gyulladásban lehet, de nem küldött röntgenre. Akkor Curam-ot írt fel, és az ACC200-ast ajánlotta. Mikor már majdnem beszedtem az utolsót is, csalánkiütésem lett. Elmentem hozzá, és felháborodva közölte, hogy biztosan ne a gyógyszer okozta, de hagyjam abba, és vegyek Lertizint (remélem jól írtam le a nevét) a gyógyszertárban, semmi mást nem írt fel, sőt meg sem vizsgált, pedig a torkom éppúgy be volt gyulladva és erősen köhögtem. Azt is mondta, hogy felvezeti a kartonomra, hogy penicillin érzékeny vagyok. Röviddel ez után, nagyon fájó borsó nagyságú "pattanásféle" jelent meg a nemi szervemen, közvetlenül a nagyajak belső részén, ami miután kifakadt, gennyes váladék ürült belőle. Ahogy elmúlt, újabb jött elő. Nem tudtam minek vélni, felkerestem egy nőgyógyászt, aki értetlenül állt az eset előtt, de írt fel antibiotikumot (Sumameded 3 szemest), valami fogamzásgátló tablettát (soha előtte nem szedtem semmi ilyet), hogy attól majd elmúlik ez a "Pattanás", és Tantum Rosa hüvelyöblítővel öblögessem. Hüvelykenetet vett, aminek az lett az eredménye, hogy kevés candida albicanst találtak.   Persze vissza kellett mennem a nőgyógyászhoz, csak az előírt időponban nem tudott mégsem fogadni, csak rá 3 napra. Viszont valószínűleg az antibiotikum miatt erősebb lett a fájó érzés a hüvelyben, elkezdődött a hüvelyi folyás, és legnagyobb szomorúságomra mégegy újjabb"pattanás " is előjött. Tehetetlenül álltam a dolog előtt, mit tegyek, ha nem fogad az orvos? Felkerestem a bőrgyógyászt, aki nemi beteg gondozó is, és elmondtam neki a tortúrát, amin eddig átmentem, megmutattam a leletet. A  fogamzásgátlóra csak a fejét ingatta. Annyira gyulladt volt már az egész szeméremtest és minden, hogy szinte lila színű volt. Felírt nekem két kenőcsöt, és Nizoral tablettát. Két nap múlva vissza kellett mennem a nőgyógyászhoz, akinek nem volt szabad elmondanom, hogy a bőrgyógyásznál is voltam, mert nagyon sértődékeny és máskor nem fogadna. Meglátta az újjabb "pattanást" és megpróbálta vizsgálat közben kinyomni. Azt hittem leugrok a kezelőasztalról. Azt mondta, csak a reakcióim miatt nem folytatta, majd kifakad, de nem tudja mi ez. Viszont beismerte, hogy az antibiotikum rátett egy lapáttal, most már erős gombásodás is van. Írt felhüvelykúpot és kenőcsöt. Nem ment azóta hozzá vissza, mert nincs nőgyógyászati panaszom, de attól rettegek, hogy megint lesz ilyen "pattanásfélém", mert megint érzékeny  a nemi szervem. Kb. egy hete ismét begyulladt a torkom, s a háziorvosom Augmentin Duót írt fel. Mikor már csak két szem volt hátra, csalánkiütéseim lettek reggelre. Annyira megijedtem, nem tudtam mit csináljak. Gyorsan Calcium Sandozt vettem be rögön 2 szemet, és vártam, menk vagy ne menjek dolgozni. Végül ementem, mert halványulni kezdett. Nem tudom, miért jöttek ezek elő, okozhatta, hogy ittam tejet végig a kúra alatt? A fehérje miatt lett volna? Másnap a munkahelyemen megint előtört, ekkor már sokkal erősebben. A dokim azt javasolta, hogy a bélflóra miatt ilyenkor élőflórás joghurtot fogyasszak. Hát közvetlenül a joghurt elfogyasztása után kezdődött. Az arcomon, a nyakamon, fülemen, a kezeimen, hasamon.egy idő után már szinte mindenhol. Felhívtam az orvosomat, aki közölte, hogy neki már lejárt a munkaideje, de menjek a bőrgyógyászhoz. Az is "lerázott", hogy értekezlete lesz nemsokára, utána meg elutazik, menjek majd 3 óra múlva az ügyeletre. A háziorvosmnak mondtam, hogy már bevette 3 Calcium Sandozt erre annyit mondott, hogy abból bevehetek akár 5-öt is, nem lesz bajom tőle. Este nem mentem az ügyeletre, mert a 6. Calciumra halványabb volt a kiütés. Másnap reggel alig bírtam kinyitni a szememet, annyira be volt dagadva, vörös volt a szemhéjam, az ujjam a kétszeresére voltak dagadva, nem tudtam leszadni a gyűrűimet, amik addig lötyögtek az ujjaimon. Mozgatni alig bírtam őket. Kiütéseim voltak megint. Gondoltam elmegyek vissza, megmutatom ezeket. Vettem be megint calcium sandozt. Nem örült a dokim, hogy lát, megnézte a kiütéseket, ingatta a fejét, hogy hát tényleg csúnya, elküldött vérvételre, de erősködött, hogy biztosan nem az Augmentin okozza, mert akkor rögtön az első szem után jelentkeztek volna a tünetek. Felírt egy gyógyszert:Aerius 5mg-ost, amit este kell bevenni.Meglátjuk, mit mutat a vérvétel, mert szerinte más okozhatja ezt, pl a vese. Most már eltelt egy újabb nap, nem merek semmi szokásos ételt enni, mert akármit eszek, megint előjönnek a hólyagocskák. Persze semmi segítséget nem  kaptam a dokitól ezzel kapcsolatban sem. Most párolt zödséget eszek, igaz, hogy nem rötön és nem annyi mint eddig, de így is egyszer csak elkezdek viszketni, bepirosodik és csalánkiütésem lesz. Hamarabb elmúlik, mint az eddigiek, de mit ehetek, amitől nem jön elő? Ráadásul már a szájpadlásomon is vannak hólygok, a torkom is újból fáj.   Mit tegyek? Várom válaszát! Tisztelette: Zsóka

        WEBBeteg szakértő válasza a nőgyógyászat, allergia témában

        Kedves Zsóka!

        A szeméremtesten megjelenő panaszokat szinte biztos, hogy egyszerű szőrtüszőgyulladást, vagy a kicsiny mirigyek gyulladása okozza, akár egy helytelen borotválás is kiválthatja a kis "pattanások" megjelenését. Ilyenkor antibakteriális hatású krémet, vagy oldatot érdemes beszerezni, és kifejezetten az elváltozásokon használni, pl. ilyen a Betadine kenőcs, vagy oldat. Amire figyelni kell, hogy a hüvelybe ne kenje be, és nem szabad az egész szeméremtestet bekenni vele.
        Antibiotikumos kezelést követően a gombás fertőzés gyakori, gombaellenes hüvelykúppal lehet kezelni, pl. a Gynoxin a legújabb, vagy megelőzésre lehet ilyenkor Gynoflort, vagy Gynophilus Protexint alkalmazni.

        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

        Kedves Zsóka!

        A csalánkiütéseker ugyan kiválthatta az antibiotikum, de emellett még számos oka lehet, ami még szintén szóba jön, az maga a fertőzés, mely a mandulagyulladást okozta. Emellett lehet még az oka étel és egyéb ok is. Azt javaslom, hogy a jövőben penicillin-származékot ne szedjen a biztonság kedvéért, és ha a csalánkiütések nem múlnak, egy allergológiai szakrendelést keressen fel!Addig is diétázzon, és szedje az Aeriust rendszeresen, míg tünetes.

         


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász szakorvos szakértőnk Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-03-01 21:20:46; Megválaszolva: 2010. március 01., 21:20

        Tudjon meg többet: nőgyógyászat, allergia
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne,hogy voltam ügyeleten,mert fájt a lábam(2hete) és el is kezdet zsibbadni.Kizárták a trombózis és írtak fel gyógyszert (Mydeton 150mg és Rantudil 90mg retard) 2x1 a további kivizsgálásik.Ma...
        Tisztelt Doktornő! 2014. júniusában hirtelen fellépő viszketésre csalánkiütéseim keletkeztek, melyek a vakarásra szétterjedtek, majd enyhültek és elmúltak. Ezek a tünetek rendszertelenül jelentkeztek. Bőrgyógyászaton jelentkeztem, ahonnan...
        Kedves Dr. Nő! Már 3 hónapja kezdtük el a baba projektet. Allergiás vagyok egyéb fűfélékre, poratkára, ládzsás utifű, rozs, búza és Lordestint szedek. Nem ajánlják ugye a várandósság alatt, de már előtte sem az antihisztaminok...
        Kedves Dr Nő! Köszönöm szépen a válaszát. A szterodios orrspray szerintem a cukorbetegseg miatt nem jó de van más fajta is. Igazából a bőröm viszket nagyon meg csalánkiütés van. Remélem várandósság alatt megvaltozik de pl valami...
        Kedves Dr. NŐ! Allergiás vagyok bizonyos fufelekre poratkara ilyesmi és Lordestint szedek de babát szeretnénk és abbahagytam mivel az antihisztaminokat nem lehet szedni terhesség alatt. Mivel tüneteim vannak mi az amit helyette szedhetek? Válaszát...
        Tisztelt Doktornő! Azt szeretném tudni hogy a SALVUS vízzel mennyi ideig lehet inhalálni. ( napok,hónapok ) Üdvözlettel: Badár Zoltán
        Tisztelt Doktorno! A kisfiam 6eves lessz soha nemvolt semmien betegsege allergiaja sem viszont a hetvegen evett egy kis mogyorokremet es ivotz egy pohar tejet es piros foltok jottek ki rajta ami hojagos volt kapott tetanuszt es elmult neki nem is adtam neki...
        Tisztelt Doktornő! 30 éves allergiás lányom 3 hónapja nehézlégzéssel küzd, a szemei ilyenkor nagyon beesettek, karikásak lesznek. Több vizsgálaton esett át eddig a por, atka allergia maradt fent, rtg történt. Okozhatja-e ételallergia (glutén,...
        Tisztelt Doktornő! Férjemnek előszér jan.2-án, azóta 2 naponta megduzzad hol az alsó, hol a felső ajka, kapott rá kalciumot is, kipróbáltuk az Aerius-t is, de igazából kb. 8-10 óra alatt múlik el. Kisérő tünete a tenyér viszketés. Lehet...
        Jó napot Doktornő Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kb 1 ève voltam egy allergia vizsgálaton mert eros viszketés , csalankiutes és bőrpír jelentkezett. Ennek oka valószínűleg a tömeg növelő készítmények szedése volt. A vizsgálat...
        Tiszter Doktor Nő! Kérem segítsen egy válasszal! Egy Budapest belvárosi házban élek, egy szobában, ahol a plafonon elterjedt a penész (fekete) illetve az ablakon, ez hónapok óta így van. Erős allergiám van rá, torok viszketés , folyamatos...
        Jo estet kivanok kerdesem a kovetkezo lenne van egy negy eves kisfiam es harom hete allergia vizsgalaton voltunk amit vervetelbol allapitottak meg.Tuneteink csupan neha hig szeklet.Tehat az eredmeny a kovetkezo buza liszt 0.80 UI/ml,alfa laktalbumin 3.07...
        Tisztelt Doktornő! Remélem tud nekem segíteni :) 2011-ben az egyik fogam nagyon begyulladt, gyökértörés volt. A gyulladás miatt sok antibiotikumot szedtem, mert amíg gyulladás, puffadás volt nem kezelték, illetve nem húzták ki a fogam. A...
        Tisztelt Doktornő! Rengeteg élelmiszerre, vegyszerre, pollenre allergiás vagyok. Az utóbbi hónapokban egyértelműen beazonosítottuk, hogy szervezetem rosszul reagál a hagyományos mosószerekre és öblítőszerekre valamint tisztítószerekre,...
        Tisztelt doktornő! Egy furcsa jelenséggel küzdöm. Ha ellátogatok egy közeli, de távol (országon belül)élő hozzátartozómhoz, aki hörcsögöket tart, a visszautazásomat követően, minden esetben, kb. három nap múlva, influenza szerű (tipikus...
        Tisztelt Doktornő! Parlagfű allergiám van, emiatt orrcseppet(Vibrocil) használtam (szedek allergia gyógyszert is, Allegrát), kb. 2 hétig folyamatosan, napi többször (kb félóránként), mert folyamatosan be volt dugulva. Egy orrcsepp 2 napig...
        Tisztelt Doktornő! Allergia ellen szedek napi szinten Lordestin tablettát és Avamys orrsprayt. Allergiás vagyok a parlagfűre, a pázsitfűfélékre és a házi poratkára. Észrevettem, amikor alkoholt iszom, akkor elkezd hevesebben dobogni a szívem,...
        Tisztelt Doktornő! Parlagfűre és fekete ürömre vagyok allergiás, tehát ha szeretném elkerülni a kínzó tüneteket, akkor lassan célszerű lenne elkezdenem az allergia elleni kezelést. Ősszel azonban teherbe szeretnék esni. Azt szeretném...
        Tisztel Dr.úr.Már rég ota folyamatosan folyik az orrom.Volt olyan hogy hasznaltam orrsprayt az semm segitett.mit tehetnék?
        Kedves Doktornő! Én 1988 óta allergiás vagyok főleg fűfélékre.A legrosszabb időszak július-október. 2009-ben még asztmás rohamom is volt és a tüdőgyógyintézetben kötöttem ki.Most jelentkeztem egy biorezonanciás kezelésre,ahol azt...