• A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat

        A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

        Mit okozhat a fel nem ismert lisztérzékenység?

        A lisztérzékenység (cöliákia) 100-ból 2 embert érint, és bármely életkorban kialakulhat. A vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedését a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén váltja ki az erre fogékony embereknél.

         

        Ha nem kezelik időben, fokozódhat a cukorbetegség, a májgyulladás és a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatok kialakulásának kockázata, valamint felléphet vérszegénység, csontritkulás, izomgyengeség vagy véralvadási problémák is.


        A cöliákia diagnosztizálása esetén élethosszig tartó gluténmentes étrend szükséges, kész termékek esetén csak a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók - a búzát, rozst, korpát, árpát, malátát, tönköly- és durumbúzát ki kell zárni az étkezésből!
        Lisztérzékenyek táplálkozása - A gluténmentes diéta

         

        A lisztrzékenység leggyakrabban előforduló tünetei:
        - hasmenés,
        - emésztési zavarok,
        - hasi fájdalom,
        - puffadás,
        - nagytömegű, laza széklet,
        - ödéma,
        - súlyproblémák,
        - tápanyaghiány.
        A lisztérzékenység tünetei és kezelése

      • Hirdetések
      • Cikkajánló

        A skarlát tünetei

        Dr. Árki Ildikó

        Több pesti óvodában is megjelent a betegség. Mire érdemes odafigyelni?

        A csökkenő libidó ellen

        T. Zs., fordító

        A ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sokak problémáján segíthet!

        Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

        Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó hasmenés miatt, ami a ránk váró stresszhelyzetek előtt váratlanul jelentkezik? És azt a jól ismert süllyedésérzetet gyomortájon, amit egy rossz hír hallatán érzünk?

        A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet!

        A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok stb..

        Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

        A fokozott gázképződés sok esetben kellemetlen lehet, pedig teljesen természetes, mindennapi folyamat. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.

        Az aranyér gyógyszeres kezelése

        Aranyér esetében általában lehetőség van otthoni gyógykezelésre, műtétre jellemzően csak végső esetben kerül sor. Az aranyér kezelésében többféle hatásmechanizmusú szer vethető be, melyek egymástól gyökeresen eltérő módon, mégis hasonló eredményt hozhatnak.

        Gyomorpanaszok - Milyen betegségekre utalhatnak?

        Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi, illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés, csípős, illetve fűszeres ételek, alkohol túlzott fogyasztása.

        A lisztérzékenységet kiváltó mérgező trió

        Felfedezték a pontos okát annak az immunreakciónak, mely lisztérzékenységhez (coeliakia) vezet.

        A gasztroparézis kezelése

        A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.