NICOTINE APC szopogató tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. Ezt a ke­ze­lést nikotin-helyettesítő kezelésnek hívják.

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta enyhíti a dohányzás iránti vágyat, azáltal, hogy bizto­sítja a korábban a cigarettákból belélegzett nikotin egy részét, és segít ellenállni a cigaretta iránti vágynak. A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettának nincsenek meg a dohányzás egészségügyi veszélyei, mivel nem tar­tal­maz­za a cigarettafüstben levő kátrányt vagy szén­-monoxidot.

A gyógyszer tartalma:

  • nikotin gyanta, amelyből, ha elszopogatják, lassan nikotin szabadul fel, és a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódik. Ez a nikotin valamennyire enyhíti a dohányzás iránti vágyat és a nem kívánatos megvonási tüneteket, például a rosszullétet, ingerlékenységet, amit gyakran éreznek a dohányosok, amikor megpróbálják abbahagyni a dohányzást.

Amikor abbahagyják a dohányzást, ezeket a szopogató tablettákat lehetőleg egy dohányzásról való leszokást támogató programmal együtt kell használni. További információért kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

NICOTINE APC szopogató tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Chefaro Ireland DAC
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 2 mg
  • 4 mg

Betegtájékoztató tartalom

2.  Tudnivalók a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát:

  • ha allergiás a nikotinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha Ön nem dohányzik;
  • ha 12 évnél fiatalabb;
  • ha fenilketonuriában, egy ritka örökletes anyagcsere betegségben szenved;
  • ha nemrégiben szívrohama, súlyos szívritmus-zavara vagy sztrókja volt;
  • ha instabil vagy súlyosbodó anginája, vagy Prinzmetal anginája van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha

  • szív- vagy keringésiproblémái vannak, beleértve a szívelégtelenséget vagy a stabilanginát (mellkasi diszkomfort érzés, amelyek általában előre láthatók) is;
  • magas vérnyomása van;
  • elzáródásos perifériásartériás betegségevan – amely a szíven kívüli erek szűkületét jelenti;
  • súlyos máj- vagy vesebetegsége van;
  • gyomorfekélyevan;
  • nyelőcső-gyulladásavan, (özofágitisz: a szájat és gyomrot összekötő tápcsatorna gyulladása);
  • kezeletlen pajzsmirigy túlműködése van;
  • cukorbeteg, mivel a cukorbetegeknek még gondosabban kell ellenőrizni a vércukorszintjét, mivel a dohányzásból vagy ezeknek a szopogató tablettáknak a beszedéséből származó nikotin a szokásosnál jobban megváltoztatja a vércukorszintet;
  • mellékvese daganatot(feokromocitóma) diagnosztizáltak Önnél;
  • allergiás reakcióivannak (lásd a 4. pontot„Lehetséges mellékhatások”).

Egyéb információk

Amikor abbahagyja a dohányzást, az anyagcseréje lelassul, és emiatt szervezete másként reagálhat bizo­nyos gyógyszerekre.

Egyéb gyógyszerek és a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, be­le­ért­ve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Gyermekek és serdülők

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta 12 év alatti gyermekeknél és serdülőknél NEM alkalmazható.

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Ne egyen, ne igyon, amíg a szopogató tab­let­ta a szájában van. A szopogató tab­let­ta hasz­nálata előtt leg­alább 15 percig kerülje azokat a fo­­lya­dékokat, amelyek csök­kentik a száj pH-ját, azaz pél­dá­ul a kávét, a gyü­mölcsleveket és üdítőitalokat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha terhes vagy szoptat, az a legjobb, ha a dohányzást nikotin-helyettesítő kezelés al­kal­ma­zása nélkül tudja abbahagyni. Ha azonban megpróbálta, de nem sikerült, a nikotin-helyettesítő kezelést ajánlhatja egy egész­ségügyi szakember, hogy segítsen leszokni a dohányzásról.

Terhesség

A dohányzás a terhesség során veszélyes a babára. A veszélyek közé tartozik a születés előtti fejlődés visszamaradása, a koraszülés vagy a halvaszülés. A dohányzás abbahagyása a legjobb mód­szer mind az Ön egész­ségének, mind a baba egész­ségének javítására. Annál jobb, minél hamarabb abbahagyja a dohányzást.

A nikotin-helyettesítő kezelés al­kal­ma­zásáról szóló döntést a terhessége során a lehető leghamarabb meg kell hozni. A cél, hogy a nikotin-helyettesítő kezelést csak 2-3 hónapig alkal­mazza.

Szoptatás

Ha szoptat, a dohányfüst légzési ne­héz­ségeket, va­la­mint más problémákat okoz a csecsemőknél és a gyermekeknél. Ha nikotin-helyettesítő kezelést kell alkal­mazni, csecsemőbe átjutó nikotin mennyi­sége kisebb, és kevésbé káros, mint a passzív dohányzásból szár­ma­zó füst belégzése. Az a legjobb, ha közvetlenül a gyógyszer bevétele előtt szoptat – ez segít, hogy a baba a lehető legkevesebb nikotint kapja.

Mielőtt bár­mi­lyen gyógyszert szedne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ezeknek a szopogató tab­let­táknak nincs ismert hatásuk a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Tudatában kell lenni azonban, hogy a dohányzás abbahagyása viselkedési változásokat okozhat, amelyek érinthetik Önt.

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta aszpartámot, mannitot és nátriumot tartalmaz

Mindegyik szopogató tab­let­ta kö­rül­be­lül 15 mg nát­ri­umot tar­tal­maz, és ezeknek a tab­let­táknak a maxi­má­lis napi adagja 15 db szopogató tab­let­ta, ami 225 mg nát­ri­umot tar­tal­maz. Ezt figyelembe kell venni, ha ellenőrzött nát­ri­umtartalmú étrenden van.

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettaaszpartámot tar­tal­maz, amely egy fe­ni­la­la­nin-forrás. Káros lehet fenilketonuriás betegeknek.

Mannit (E421): Hashajtó hatása lehet.

A szopogató tab­let­ták cu­kor­men­tesek.

3.  Hogyan kell alkalmazni a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát?

Fontos:

A Nicotine APC 4 mg szopogató tabletta olyan dohányosoknak való, akik a felkelés után 30 percen belül már dohányoznak.

A Nicotine APC 2 mg szopogató tabletta olyan dohányosoknak való, akik a felkelés után több mint 30 percig nem dohányoznak.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyógyszerészét.

Ez a készítmény a száj nyál­ka­hár­tyáján történő al­kal­ma­zásra való. Ez azt je­lenti, hogy a szopogató tablet­tában levő nikotin a szájban lassan felszabadul, és innen felszívódik a szervezetbe.

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát mindig úgy kell alkalmazni, hogy egy Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát kell bevenni a szájba, és időnként a szájüreg egyik oldaláról a másikra mozgatni, amíg teljesen feloldódik. Ez kö­rül­be­lül 20-30 perc alatt megtörténik.

Ne rágja szét a szopogató tab­let­tát, vagy ne nyelje le egészben.

Ha úgy érzi, hogy a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tab­let­tát több mint 6 hónapig kell hasz­nálni, egész­ségügyi szakember tanácsát kell kérni.

Ne lépje túl az előírt adagot! Gondosan kövesse az utasításokat, és napi (24 óra) 15 szopogató tab­let­tánál többet ne hasz­náljon.

Felnőttek (18 éves kortól):

Az ajánlott ke­ze­lési program:

1. lépés

1-6. hét

2. lépés

7-9. hét

3. lépés

10-12. hét

Kiindulási ke­ze­lési periódus

A ke­ze­lés csök­kentésének periódusa

A ke­ze­lés csök­kentésének periódusa

1 db szopogató tab­let­ta 1-2 óránként

1 db szopogató tab­let­ta 2‑4 óránként

1 db szopogató tab­let­ta 4‑8 óránként

Az 1-6 hét során ajánlott, hogy naponta legalább 9 db szopogató tab­let­tát vegyen be.

A nikotin-helyettesítő kezelés abbahagyása után néha erős vágyat érezhet egy cigarettára. Ha ez megtörténik, újra hasz­nál­hat egy szopogató tab­let­tát.

Serdülők (12-17 évesek)

A Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tab­let­ta csak egész­ségügyi szakember javaslatára alkalmazható.

12 évnél fiatalabb gyermekek nem hasz­nál­hatják a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát!

Információ: Sokkal nagyobb eséllyel tudja abbahagynia a dohányzást, ha ezt a terméket a gyógyszerészé­től, orvosától, egy képzett tanácsadótól kapott se­gít­séggel vagy egy támogató programmal együtt hasz­nálja.

Ha az előírtnál több Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát alkalmazott

Ha az ajánlott napi szopogató tab­let­tánál többet alkal­maz, nikotin túladagolásban szenvedhet, és orvosi tanácsra lehet szük­sége. A túladagolás tü­netei közé tartozik a fejfájás, a rosszullét, a gyomorfájdalom és a hasmenés.

Abban az esetben, ha egy gyerek vett be szopogató tab­let­tát, vagy ha véletlen túladagolás történik, azonnal lépjen érint­kezésbe orvosával, vagy a legközelebbi kór­ház sürgősségi osz­tályával, mivel ez halálos lehet. Ha le­het­sé­ges, mutassa meg a csomagolást, vagy ezt a betegtájékoztatót.

Ha elfelejtette bevenni a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek ha­son­lóak azokhoz, amelyeket a cigarettákban lévő nikotintól lehet kapni, és ez annál valószínűbb, minél több nikotin jut a szervezetébe.

A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat tü­neteket, ilyen például a szédülés, a fejfájás, az alvászavarok, a köhögés és a megfázás-szerű tü­netek, a dep­resszió, az ingerlékenység, a szorongás és az éjszakai felébredés.

Azonnal hagyja abba a szopogató tab­let­ták szedését, és mondja el egy egész­ségügyi szakembernek, ha ilyen tüneteket tapasztal:

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

  • szapora szívverés (tahikardia);
  • peptikus (gyomor) fekély, böfögés, hasi fájdalom, hányás, étvágytalanság;
  • nyelési nehézség.

Nagyon ritka (10 000 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

  • anafilaxiás re­ak­ci­ók (sú­lyos allergiás tü­netek, amelyek közé tartozik a hirtelen nehézlégzés vagy mellkasi szorító érzés, bőrkiütés és ájulásérzés.

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori (10 ember közül több mint 1-et érinthet):

  • hányinger.

Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

  • álmatlanság, szorongás, ingerlékenység, étvágyfokozódás;
  • fejfájás;
  • torokgyulladás (torokfájdalom);
  • hányás, gyomorégés, gyomorrontás, csuklás, szájirritáció, szájfekélyek, nyelvfekélyek, hasmenés, böfögés, szélgörcs.

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

  • ínyvérzés, orrvérzés;
  • düh, sú­lyosbodó szorongás, kóros álmok, kóros éhség, hangulatváltozások, éberség;
  • szédülésérzés, lo­ka­li­zált zsibbadás;
  • szívdobogásérzés;
  • érbetegségek, kipirulás;
  • gégefő- és hangszálgörcs, sú­lyosbodó asztma, alsó légúti fer­tőzés, köhögés, orr irritáció, torok irritáció, orrdugulás;
  • peptikus fekély, nyelőcső reflux, rekeszsérv, nyelőcsőgyul­la­dás, gyomorkorgás, ajakszárazság, torokszárazság, nyelv rendellenességek, fogfájás;
  • rendellenes ízérzés, fémes íz, az ízérzés megromlása;
  • bőrpír (eritéma), viszketés, bőrkiütés, helyi bőrreakciók, fokozott izzadás;
  • állkapocs fájdalom;
  • éjszakai vizelési inger;
  • túladagolási hatás, fájdalom, lábfájás, lábödéma (vizenyős duzzanat a lábban).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5.  Hogyan kell a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nicotine APC 2 mg és 4 mg szopogató tabletta?

  • A készítmény hatóanyaga: a nikotin. Mindegyik szopogató tab­let­ta 2 mg vagy 4 mg nikotint tartal­maz (egy nikotin-rezinát nevű gyanta-komp­lex for­májában).
  • Egyéb összetevők: mannit (E421), mag­né­zi­um-sztea­rát, nát­ri­um-alginát, xantángumi, ká­li­um-hidrogén-karbonát, víz­men­tes nátrium-kar­bo­nát, aszpartám és borsmenta aroma.

Milyen a Nicotine APC 2mg és 4 mg szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Krémszínű/fehér, mindkét oldalándomború, kerek szopogató tab­let­ta borsmenta illattal.

A 2 mg-os szopogató tab­let­ta egyik oldala „L344” mélynyomással van ellátva.

A 4 mg-os szopogató tab­let­ta egyik oldala „L873” mélynyomással van ellátva.

Mindegyik csomagolás 36, 72, 132, 144 és 204 db szopogató tab­let­tát tar­tal­maz dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Chefaro Ireland DAC

The Sharp Building, Hogan Place,

Dublin 2, Írország

Gyártó

Brunel Healthcare Manufacturing Limited

William Nadin Way, Swadlincote, Derbyshire,

DE11 0BB

Egyesült Királyság

Wrafton Laboratories Ltd

Wrafton, Braunton, Devon,

EX33 2DL

Egyesült Királyság

Omega Pharma International NV

Venecoweg 26

Nazareth, 9810

Belgium

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. május.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal